Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks blijft bij sluiting MAA na rapport-Van Geel

Geplaatst opvrijdag 29 januari 2021 - 17:02

GroenLinks in Limburg blijft voor de sluiting van Maastricht Aachen Airport. Het rapport van Pieter van Geel over de toekomst van het vliegveld heeft geen verandering gebracht in dat principiële standpunt.

Kern van dat advies was dat de mate van terugdringing van de geluidshinder bepaalt of en hoe sterk het vliegveld in Beek mag groeien.

Lees ook: Groei MAA koppelen aan minder geluidshinder

Blubber
Maar volgens statenlid Kathleen Mertens en kandidaat Tweede Kamerlid Geert Gabriëls uit Weert (15e plek op de lijst) is en blijft MAA een bodemloze put. "Sterker nog: door te blijven investeren komen we steeds dieper in de blubber te staan. Wat GroenLinks betreft stappen we zo snel mogelijk uit die blubber en investeren we in de toekomst, niet in het verleden", aldus Mertens en Gabriëls.

Manco
De twee vinden dat er beter geïnvesteerd kan worden in 'klimaatvriendelijke vervoersmiddelen' zoals trein, tram en bus. Zij vinden het grootste manco van het advies van Van Geel dat een sluitingsscenario niet is onderzocht. Volgens Van Geel had het geen zin om uitersten te onderzoeken omdat dan een 'samenhangend compromis' niet mogelijk is.

Afweging
"Maar als je de uitersten niet onderzoekt, weet je ook niet hoe groot het draagvlak voor de uiterste scenario’s al dan niet is", betogen Mertens en Gabriëls. "Nu we die afweging niet kunnen meenemen, worden we rechtstreeks in de fuik gelokt."

Lichtpuntje
De twee GroenLinksers zien één enkel klein lichtpuntje in het rapport van verkenner Van Geel en dat is dat hij voorstelt MAA van elf uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s morgens te sluiten. In plaats van tot zes uur nu. Daardoor zou het aantal mensen van wie de slaap ernstig wordt verstoord teruggebracht worden van 1700 nu naar nul, zo verwacht Van Geel.

Vragen
Hij lichtte zijn rapport vrijdag digitaal toe in de commissie Economie van het Limburgs Parlement. Statenleden konden vervolgens vragen stellen. Op 5 maart wordt het advies van Van Geel besproken in het Limburg Parlement. Behalve GroenLinks pleit alleen de Partij voor de Dieren al jaren voor sluiting van MAA. Samen zijn die partijen goed voor zes van de 47 zetels.

Lees ook: Verdeelde reacties over advies MAA

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen