Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenbankjes in Horst halve dag na plaatsing al vernield

Geplaatst opzaterdag 18 juli 2020 - 20:02

Amper twaalf uur nadat ze vrijdag zijn geplaatst, hebben vandalen zaterdagnacht een aantal grote plantenbakken in Horst aan de Maas vernield.

"Dieptriest dat zoiets gebeurt", zegt wethouder Rudy Tegels erover. "Bomen zijn vernield, planten zijn uit de potten getrokken." Bij de politie is inmiddels aangifte gedaan van vernieling.

Extra surveilleren
"Afgesproken is ook dat de politie de komende tijd extra gaat surveilleren in de nacht", zegt de wethouder. Dat moet voorkomen dat de vandalen opnieuw toeslaan. "Ik hoop eigenlijk dat de daders spijt hebben en dat ze zich melden, zodat we kunnen uitleggen dat je zo niet met andermans eigendommen omgaat."

Greune draod
De vernielingen zijn aangericht bij de zogeheten 'greenpoints' op het Lambertusplein. Ze maken deel uit van de 'greune draod'. Dat zijn groenvoorzieningen die als een draad de verbinding tussen drie pleinen in Horst vormen. De greune draod is een initiatief van de dorpsraad, het centrummanagement, Horster groen en de gemeente. "Een idee om het centrum van Horst aantrekkelijker te maken, met behulp van groen", legt Tegels uit.

Impact
De plantenbakken, sommigen met zitbank, zijn vrijdagavond volop gebruikt door mensen uit de buurt, weet de wethouder "Toen ik van de vernieling hoorde, ben ik meteen gaan kijken en ben ik een praatje gaan maken met mensen in de buurt." Volgens Tegels heeft de vernielzucht toch wel impact op de omwonenden. "We zijn ook meteen gaan opruimen."

Tien
In totaal zijn in Horst tien greenpoints geplaatst. Op het Lambertusplein staan er vijf. "De vernielingen waren alleen daar", weet de wethouder.

Herstellen
Hoe groot de schade is, weet Tegels nog niet. "Daar praat ik maandag met de hovenier over en dan kijken we hoe we de schade gaan herstellen." Volgens Tegels zijn er wel nog wat planten en bomen op voorraad, om de greenpoints opnieuw een groene uitstraling te geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen