Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenbankjes in Horst halve dag na plaatsing al vernield

Geplaatst opzaterdag 18 juli 2020 - 20:02

Amper twaalf uur nadat ze vrijdag zijn geplaatst, hebben vandalen zaterdagnacht een aantal grote plantenbakken in Horst aan de Maas vernield.

"Dieptriest dat zoiets gebeurt", zegt wethouder Rudy Tegels erover. "Bomen zijn vernield, planten zijn uit de potten getrokken." Bij de politie is inmiddels aangifte gedaan van vernieling.

Extra surveilleren
"Afgesproken is ook dat de politie de komende tijd extra gaat surveilleren in de nacht", zegt de wethouder. Dat moet voorkomen dat de vandalen opnieuw toeslaan. "Ik hoop eigenlijk dat de daders spijt hebben en dat ze zich melden, zodat we kunnen uitleggen dat je zo niet met andermans eigendommen omgaat."

Greune draod
De vernielingen zijn aangericht bij de zogeheten 'greenpoints' op het Lambertusplein. Ze maken deel uit van de 'greune draod'. Dat zijn groenvoorzieningen die als een draad de verbinding tussen drie pleinen in Horst vormen. De greune draod is een initiatief van de dorpsraad, het centrummanagement, Horster groen en de gemeente. "Een idee om het centrum van Horst aantrekkelijker te maken, met behulp van groen", legt Tegels uit.

Impact
De plantenbakken, sommigen met zitbank, zijn vrijdagavond volop gebruikt door mensen uit de buurt, weet de wethouder "Toen ik van de vernieling hoorde, ben ik meteen gaan kijken en ben ik een praatje gaan maken met mensen in de buurt." Volgens Tegels heeft de vernielzucht toch wel impact op de omwonenden. "We zijn ook meteen gaan opruimen."

Tien
In totaal zijn in Horst tien greenpoints geplaatst. Op het Lambertusplein staan er vijf. "De vernielingen waren alleen daar", weet de wethouder.

Herstellen
Hoe groot de schade is, weet Tegels nog niet. "Daar praat ik maandag met de hovenier over en dan kijken we hoe we de schade gaan herstellen." Volgens Tegels zijn er wel nog wat planten en bomen op voorraad, om de greenpoints opnieuw een groene uitstraling te geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen