Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Groen licht voor windmolenpark ondanks politieke crisis

Geplaatst opvrijdag 28 september 2018 - 17:56

Het Limburgs Parlement heeft groen licht gegeven voor de bouw van een groot windmolenpark langs het spoor in Blerick en Boekend en bij buurtschap Heierhoeve.

De coalitiepartijen VVD en PvdA steunden het voorstel van het provinciebestuur voor de negen windmolens alsnog waardoor het een meerderheid kreeg.

SP stapt op
Na een lange dag in het Parlement leek het erop dat er vrijdag geen besluit zou komen over het windmolenpark. De SP besloot namelijk uit de coalitie te stappen. Ondanks dat, bleef de coalitie een kleine meerderheid houden en kon het plan voor de bouw van de windmolens toch groen licht krijgen.

Lees ook: Politieke crisis in Limburg: SP stapt uit coalitie

Twijfel
Vorige week lieten de twee partijen in een commissievergadering nog in het midden of ze vóór of tegen zouden stemmen. Zij wilden zich enerzijds houden aan de landelijke afspraak om in Limburg in 2020 voor 95,5 megawatt aan windenergie te zorgen. Anderzijds constateerden zij een gebrek aan draagvlak onder omwonenden. Ook vonden zij dat niet genoeg naar alternatieven is gekeken. Met name de VVD was voor een regionaal plan voor de overgang naar duurzame energie.

Plicht
Uiteindelijk heeft bij VVD en PvdA de afspraak met het Rijk de doorslag gegeven om toch akkoord te gaan met het windmolenpark. "Alle Limburgers krijgen te maken met de overgang naar duurzame energie. Een eerste grote project afschieten is dan geen goede start", aldus VVD-statenlid Dries Lodewijks. Op voorstel van de PvdA komt er vier hectare extra natuurcompensatie en worden vier van de negen windmolens geëxploiteerd door een coöperatie van burgers. Daardoor kunnen die er rechtstreeks van profiteren.

Verhuizen
Aan de bewoners van twaalf huizen in de buurtschap Heierhoeve wordt een verhuisregeling aangeboden, zo maakte D66-gedeputeerde Hans Teunissen bekend. ‘Als ze willen blijven, worden ze ‘ruimhartig gecompenseerd’ via aanpassingen aan hun huis’, zo zei de gedeputeerde.

Partijen
Behalve VVD en PvdA stemden CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de fractie Bus vóór het windmolenpark. Tegen waren SP, PVV, 50Plus, Volkspartij Limburg en Lokaal-Limburg.

Raad
In maart schoot de gemeenteraad van Venlo het plan nog af. Als reactie daarop besloot het provinciebestuur de regie naar zich toe te trekken en het windmolenpark zelf te gaan regelen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen