Het Limburgs Parlement heeft groen licht gegeven voor de bouw van een groot windmolenpark langs het spoor in Blerick en Boekend en bij buurtschap Heierhoeve.
De coalitiepartijen VVD en PvdA steunden het voorstel van het provinciebestuur voor de negen windmolens alsnog waardoor het een meerderheid kreeg.
SP stapt op
Na een lange dag in het Parlement leek het erop dat er vrijdag geen besluit zou komen over het windmolenpark. De SP besloot namelijk uit de coalitie te stappen. Ondanks dat, bleef de coalitie een kleine meerderheid houden en kon het plan voor de bouw van de windmolens toch groen licht krijgen.
Lees ook: Politieke crisis in Limburg: SP stapt uit coalitie
Twijfel
Vorige week lieten de twee partijen in een commissievergadering nog in het midden of ze vóór of tegen zouden stemmen. Zij wilden zich enerzijds houden aan de landelijke afspraak om in Limburg in 2020 voor 95,5 megawatt aan windenergie te zorgen. Anderzijds constateerden zij een gebrek aan draagvlak onder omwonenden. Ook vonden zij dat niet genoeg naar alternatieven is gekeken. Met name de VVD was voor een regionaal plan voor de overgang naar duurzame energie.
Plicht
Uiteindelijk heeft bij VVD en PvdA de afspraak met het Rijk de doorslag gegeven om toch akkoord te gaan met het windmolenpark. "Alle Limburgers krijgen te maken met de overgang naar duurzame energie. Een eerste grote project afschieten is dan geen goede start", aldus VVD-statenlid Dries Lodewijks. Op voorstel van de PvdA komt er vier hectare extra natuurcompensatie en worden vier van de negen windmolens geëxploiteerd door een coöperatie van burgers. Daardoor kunnen die er rechtstreeks van profiteren.
Verhuizen
Aan de bewoners van twaalf huizen in de buurtschap Heierhoeve wordt een verhuisregeling aangeboden, zo maakte D66-gedeputeerde Hans Teunissen bekend. ‘Als ze willen blijven, worden ze ‘ruimhartig gecompenseerd’ via aanpassingen aan hun huis’, zo zei de gedeputeerde.
Partijen
Behalve VVD en PvdA stemden CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de fractie Bus vóór het windmolenpark. Tegen waren SP, PVV, 50Plus, Volkspartij Limburg en Lokaal-Limburg.
Raad
In maart schoot de gemeenteraad van Venlo het plan nog af. Als reactie daarop besloot het provinciebestuur de regie naar zich toe te trekken en het windmolenpark zelf te gaan regelen.