Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen licht voor subsidies sportaccommodaties Neer en Wessem

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 13:04

Het Limburgs Parlement geeft definitief groen licht voor een provinciale subsidie van 750.000 euro voor de realisatie van een wieleraccommodatie in Neer.

Ook gaat de provinciale politiek akkoord met een bijdrage van 200.000 euro voor een Regionaal Tafeltennis Centrum (RTC) bij tafeltennisvereniging Westa in Wessem.

Begroting
In december vorig jaar zei het Limburgs Parlement in principe ook al 'ja', maar wilde het wel eerst duidelijkheid over uit welke potjes de subsidies betaald zouden worden. Die is er nu. Een kleine 20 procent komt uit overgebleven sportmiddelen van vorig jaar. Het grootste deel is in de begroting voor 2021 opgenomen.

Lees ook: Provinciale subsidie voor verlichte wielerbaan Neer

Niet te rechtvaardigen
Forum voor Democratie (FvD) was als enige partij tegen de subsidie, zo bleek in een statencommissie. Volgens de partij is het niet te rechtvaardigen om in deze coronatijd bijna één miljoen euro uit te geven aan twee sportaccommodaties terwijl veel mkb-bedrijven ten onder dreigen te gaan.

"In 2019 vonden wij het nog een fantastisch voorstel, maar nu leven we in een andere, donkere tijd. Dat vraagt om andere keuzes", aldus FvD-fractievoorzitter Simone Kerseboom. "Daarom zeggen we 'nu even niet'. Geef geen geld aan projecten die niet broodnodig zijn. Het gaat bovendien om zaken die mensen in hun vrije tijd doen."

Limburgse sporthelden
De overige partijen dachten daar anders over. Zo benadrukten CDA en VVD dat de provincie een betrouwbare overheid moet zijn, omdat de subsidies al jaren geleden zijn toegezegd. D66 wees op de noodzaak om meer Limburgers aan het sporten te krijgen. "De twee accommodaties stimuleren de breedtesport en trekken amateursporters aan. Tegelijkertijd kunnen ze een nieuwe generatie Limburgse sporthelden voortbrengen", zo zei D66-statenlid Marc Vervuurt. 50Plus sprak van een 'mogelijke bakermat voor Olympische sporters uit Limburg'.

Voorwaarden voor subsidie
De PVV vond beide initiatieven van maatschappelijk belang en een stimulans voor de breedtesport. De partij stelde wel voor om in de subsidievoorwaarden op te nemen dat er één keer per maand een gratis open dag wordt gehouden op de wieler- en tafeltennisaccommodaties. "Zo zorg je ervoor dat mensen worden uitgedaagd om terug te komen. Dat is dan weer goed voor de exploitatie", zo betoogde PVV-statenlid Roel van Bijnen.

Hij wilde ook dat er in Neer aandacht wordt besteed aan veilig fietsen op de openbare weg 'omdat wielrenners vaak denken dat ze de Tour de France aan het rijden zijn met als gevolg gevaarlijke situaties door het blokkeren van de weg of het rijden door rood'.

Verkeersveiligheid
Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) stelde in een reactie best te willen aandringen op meerdere open dagen, maar hij voelde niks voor een verplichte gratis dag per maand. "Dan kan de exploitatie onder druk komen te staan", aldus de gedeputeerde. Hij denkt verder dat de veiligheid op de openbare weg wordt bevorderd doordat fietsers op de beveiligde, afgesloten wieleromgeving in Neer juist leren hoe te manoeuvreren bij een hoge snelheid.

Sportaccommodaties
De accommodatie in Neer bestaat overigens niet alleen uit een verlichte wielerbaan van 800 meter, maar ook uit een verlicht parcours voor mountainbikers en cyclocrossers. De gemeente Leudal draagt 820.000 euro bij aan de wielerbaan in Neer, de gemeente Maasgouw ruim 1,1 miljoen aan het Regionaal Tafeltennis Centrum in Wessem.

Met Neer erbij is er nu een goede regionale dekking van wieleraccommodaties. Er zijn er nu al in Venlo, Peel en Maas, Sittard-Geleen en Landgraaf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen