Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen licht verbouwing monumentale boerderij Wahlwiller

Geplaatst opvrijdag 3 april 2020 - 21:32

De verbouwing van de voormalige vakantieboerderij Viva Laterne in Wahlwiller kan doorgaan.

Het provinciebestuur gaat akkoord met de renovatie ondanks dat die formeel niet past binnen de huidige regels.

Overlast
De eigenaren willen in het Rijksmonument elf woningen realiseren. Ze doen dat omdat de gasten van de carréboerderij in het verleden geregeld voor overlast zorgden. Daarom kiezen ze voor een andere bestemming. De gemeente Gulpen-Wittem steunt de plannen voor de verbouwing.

Mag niet
In een mededeling aan het Limburgs Parlement en in een brief aan het gemeentebestuur laat gedeputeerde Andy Dritty weten dat op basis van de Omgevingsverordening uit 2014 dat formeel niet is toegestaan. Want de verordening verbiedt het omzetten van verblijfsrecreatie in woningen.

Geest van het beleid
Toch gaat het provinciebestuur niet dwarsliggen. Volgens de gedeputeerde past de ontwikkeling 'binnen de geest van ons beleid', zodat de verordening daarover in december ook wordt aangepast.

Geen verstening
Dritty wijst erop dat de verbouwing van de historische boerderij aan de rand van het dorp geen ruimtelijke consequenties heeft, niet zorgt voor ongewenste verstening van het buitengebied en ook het landschap niet aantast. Ook blijft de landelijke uitstraling en het agrarisch karakter van de bestaande bebouwing behouden, aldus de gedeputeerde.

“Het Rijksmonument krijgt een duurzame en toekomstbestendige functie. Ruimtelijk gezien is dit dan ook een goede ontwikkeling”, zo schrijft gedeputeerde Dritty.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen