Overslaan en naar de inhoud gaan

Griepgolf leidt tot problemen in het basisonderwijs

Geplaatst opdinsdag 8 maart 2016 - 6:38

Door de al een tijdje aanhoudende griepgolf komen basisscholen in Limburg in de problemen.

Ze vinden geen vervangende leerkrachten voor de zieke meesters en juffen.

Vast contract
Diverse scholenkoepels waarschuwen nu al dat dit na 1 juli, als de Wet werk en zekerheid ook in het onderwijs gaat gelden, nóg moeilijker wordt. Invallers hebben dan na drie keer vervangen, ook al is dat maar steeds voor één dag(deel) geweest, recht op een vast contract. Ook de landelijke PO-Raad slaat alarm op dit punt.

Krimpgebied
"Dat is een enorm risico in ons krimpgebied. Het betekent dat je 's morgens, als de kinderen al in de klas zitten, eerst moet checken of die invaller toevallig al twee keer is ingezet", legt Theo van Mulken, bestuurder van MosaLira uit. "Bovendien zeggen vervangers al snel: 'We komen niet voor één of twee dagen, want dan huren jullie mij voor de rest van het jaar niet meer in."

Langdurig ziekte
"Zwangerschapsvervanging of langdurige ziekte is voor invallers veel lucratiever. Het is al eens gebeurd dat we op een school in Maastricht een groep moesten verdelen over andere groepen en een andere leraarloze klas 's middags naar huis moesten sturen. Als die vreselijke wet ingaat, gebeurt dat nog vaker", vreest Van Mulken.

De zes grootste schoolbesturen in Zuid-Limburg gaan zich dinsdag beraden op mogelijke acties.

Lees ook: Limburgse basisscholen massaal in verzet tegen flexwet

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Limburgse basisscholen massaal in verzet tegen flexwet
Scholen: klas naar huis te sturen bij ziekte leerkracht
Zuid-Limburgse scholen schrijven brandbrief om flexwet
Hoog ziekteverzuim onder docenten
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV