Overslaan en naar de inhoud gaan

Griepgolf leidt tot problemen in het basisonderwijs

Geplaatst opdinsdag 8 maart 2016 - 6:38

Door de al een tijdje aanhoudende griepgolf komen basisscholen in Limburg in de problemen.

Ze vinden geen vervangende leerkrachten voor de zieke meesters en juffen.

Vast contract
Diverse scholenkoepels waarschuwen nu al dat dit na 1 juli, als de Wet werk en zekerheid ook in het onderwijs gaat gelden, nóg moeilijker wordt. Invallers hebben dan na drie keer vervangen, ook al is dat maar steeds voor één dag(deel) geweest, recht op een vast contract. Ook de landelijke PO-Raad slaat alarm op dit punt.

Krimpgebied
"Dat is een enorm risico in ons krimpgebied. Het betekent dat je 's morgens, als de kinderen al in de klas zitten, eerst moet checken of die invaller toevallig al twee keer is ingezet", legt Theo van Mulken, bestuurder van MosaLira uit. "Bovendien zeggen vervangers al snel: 'We komen niet voor één of twee dagen, want dan huren jullie mij voor de rest van het jaar niet meer in."

Langdurig ziekte
"Zwangerschapsvervanging of langdurige ziekte is voor invallers veel lucratiever. Het is al eens gebeurd dat we op een school in Maastricht een groep moesten verdelen over andere groepen en een andere leraarloze klas 's middags naar huis moesten sturen. Als die vreselijke wet ingaat, gebeurt dat nog vaker", vreest Van Mulken.

De zes grootste schoolbesturen in Zuid-Limburg gaan zich dinsdag beraden op mogelijke acties.

Lees ook: Limburgse basisscholen massaal in verzet tegen flexwet

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgse basisscholen massaal in verzet tegen flexwet
Scholen: klas naar huis te sturen bij ziekte leerkracht
Zuid-Limburgse scholen schrijven brandbrief om flexwet
Hoog ziekteverzuim onder docenten
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen