Overslaan en naar de inhoud gaan

Grensverkeer houdt de gemoederen bezig

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 15:19

De verplichte negatieve coronatest voor Nederlanders die naar Duitsland gaan, schept niet alleen een hoop verwarring, maar leidt ook tot bizarre taferelen. In anderhalve week zijn de regels om de dag veranderd.

Intussen weet niemand nog waar die aan toe is en weigeren zelfs chauffeurs van Arriva de grens te passeren, uit angst voor boetes.

Eurode Park
Precies op de grens tussen Kerkrade en Herzogenrath ligt het Eurode Park, een gebouw met zowel Nederlandse als Duitse bedrijven. Het voorbeeld van de Euregio. Een grens kennen ze hier niet meer, al is er binnen wel symbolisch een lijn getrokken tussen beide landen. Maar uitgerekend die lijn maakt het werk erg ingewikkeld: zo is het damestoilet aan Nederlandse kant en het herentoilet op Duits grondgebied. "Nederlanders die hier werken en naar het toilet moeten, zouden dus een negatieve test moeten hebben," verklaart de receptioniste.

Ze roept de Duitse en Nederlandse regeringen op om eens te komen kijken hoe het hier anno 2021 eraan toe gaat. Dan zouden ze nooit zulke beslissingen nemen, is de boodschap die erachter zit.

Roodgloeiend
Intussen staat de telefoon bij het grensinformatiepunt al sinds vorige week roodgloeiend en was de website zelfs een dag overbelast. "De regels over wie zich waar mag laten testen veranderen ook steeds. Eerst was het gratis, toen niet en nu schijnt het voor Nederlanders die in Duitsland werken weer gratis te zijn," vertelt Heike Xhonneux, adviseur bij het grensinformatiepunt.

Al tien dagen staat ze in contact met allerlei Duitse ambtenaren, maar ze loopt vooral tegen een hoop bureaucratie op. En dat terwijl de verwarring toeneemt.

Arriva
Want ook de Duitsers weten niet hoe het precies zit. Zo dreigde de Duitse politie eerder deze week buschauffeurs van Arriva te bekeuren als ze nog eens met hun bus de grens zouden oversteken. Andere chauffeurs weigerden daarop verder dan de grens te rijden. Inmiddels is het akkefietje na wat papierwerk opgelost, maar het geeft wel aan dat de praktijk toch iets anders werkt dan hoe het in Berlijn wordt bedacht.

Grensbewoners zoeken intussen naar wegen, waar weinig controles zijn. Al lijkt het aantal controles na een week ook een stuk minder te zijn. Maar wie toch gaat tanken of winkelen, riskeert nog altijd een boete, als er geen negatieve coronatest getoond kan worden.

Hoge boetes
Volgens Egon Vanwersch kunnen die boetes oplopen tot 25.000 euro, al weet ook niemand exact om wat voor bedragen het nu gaat. Een Duitse agent die deze week auto's aanhield in Landgraaf, zegt dat het om een boete van 300 euro gaat. "Je mag wel doorrijden, maar dan moet ik je gegevens noteren en doorgeven," legt de agent uit.

Inmiddels is het aantal Nederlanders dat de grens oversteekt, fors gedaald. "Het is belachelijk, want voor ons is er eigenlijk geen grens meer," verklaart Egon, die in Heerlen woont en in Aken werkt. Hij bemiddelt in grensoverschrijdende arbeid, maar dat wordt hem de laatste tijd een stuk lastiger gemaakt. "Niemand weet waar die aan toe is, want voor iedereen is de situatie weer anders. Zeker is dat mensen onnodig op kosten worden gejaagd, want je laten testen is niet gratis."

Goed nieuws
En dan verschijnt er plots goed nieuws in zijn mail, want Nederlanders die kunnen aantonen dat ze in Duitsland werken, kunnen zich voortaan gratis laten testen in Aken. Eerder deze week kostte dat nog enkele tientjes en voor een gezin met kinderen, die in Duitsland naar school gaan, loopt dat aardig in de papieren.

Wie voor een 'snoepreisje' de grens oversteekt, zal nog altijd een test moeten halen die geld kost, al lopen de kosten van deze commerciële testen aardig uiteen. Sommige bedrijven vragen 150 euro per test.

Vaals
Daarom heeft de gemeente Vaals vanaf zaterdag een eigen teststraat, waar mensen die de grens over moeten, zich voor een paar tientjes kunnen laten testen. Kerkrade overweegt dat ook, zegt burgemeester Petra Dassen. "We zijn nog aan het bekijken welke mogelijkheden er zijn, maar we moeten wel iets voor onze inwoners betekenen. Als de grensarbeiders zich over de grens gratis kunnen laten testen, zou dat al heel mooi zijn," aldus Dassen.

Maar de beste optie is dat het aantal besmettingen in Nederland daalt, waardoor ons land voor Duitsland weer gewoon toegankelijk wordt. Zonder een hoop gedoe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen