Overslaan en naar de inhoud gaan

'Grensmaas lijkt vuilnisbelt door laag water'

Geplaatst opdonderdag 5 juli 2018 - 6:00

De lange droge periode laat de keerzijde zien bij de Grensmaas tussen Itteren en Borgharen.

Het terrein dat enkele jaren geleden is opgeleverd na de ontgrinding lijkt meer op een vuilnisbelt dan op een natuurgebied, zegt natuurfotograaf Bob Luijks uit Neer.

Rotgeschrokken
Hij wilde de lage waterstand in beeld brengen met de opkomende zon en schrok zich rot. "Ik zag allemaal troep, zoals autobanden, ijzeren tanks, video- en cassettebandjes, schoenen, ballen, winkelwagentjes, de beruchte drinkflesjes, delen van een boot, eigenlijk van alles wat."

Oorsprong
Waar de rotzooi vandaan komt is onduidelijk, maar Luijks heeft het vermoeden dat veel van het kleinere spul uit overstortgebieden van België in de Grensmaas komt. "De grotere voorwerpen zoals winkelkarretjes zijn hier waarschijnlijk gedumpt", zegt hij.

Afval
Projectleider Sylvia Spierts van SchoneMaas laat weten dat het op dit moment niet duidelijk is waar het afval vandaan komt. "Dat zijn we aan het uitzoeken."

Geen geld
Rijkswaterstaat laat weten dat er geen geld is om deze troep te verwijderen. Jaarlijks gebeurt dat wel na hoogwater-perioden als er veel klein plastic afval achterblijft.

De Stichting Schone Maas Limburg heeft in maart en april nog met ongeveer 1800 vrijwilligers de 200 kilometer Limburgse Maasoever opgeruimd van met name plastic afval. Dat leverde toen 3600 volle vuilniszakken op.

Luister ook: Natuurfotograaf schrikt van vuilnis Grensmaas

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen