Overslaan en naar de inhoud gaan

'Grensmaas lijkt vuilnisbelt door laag water'

Geplaatst opdonderdag 5 juli 2018 - 6:00

De lange droge periode laat de keerzijde zien bij de Grensmaas tussen Itteren en Borgharen.

Het terrein dat enkele jaren geleden is opgeleverd na de ontgrinding lijkt meer op een vuilnisbelt dan op een natuurgebied, zegt natuurfotograaf Bob Luijks uit Neer.

Rotgeschrokken
Hij wilde de lage waterstand in beeld brengen met de opkomende zon en schrok zich rot. "Ik zag allemaal troep, zoals autobanden, ijzeren tanks, video- en cassettebandjes, schoenen, ballen, winkelwagentjes, de beruchte drinkflesjes, delen van een boot, eigenlijk van alles wat."

Oorsprong
Waar de rotzooi vandaan komt is onduidelijk, maar Luijks heeft het vermoeden dat veel van het kleinere spul uit overstortgebieden van België in de Grensmaas komt. "De grotere voorwerpen zoals winkelkarretjes zijn hier waarschijnlijk gedumpt", zegt hij.

Afval
Projectleider Sylvia Spierts van SchoneMaas laat weten dat het op dit moment niet duidelijk is waar het afval vandaan komt. "Dat zijn we aan het uitzoeken."

Geen geld
Rijkswaterstaat laat weten dat er geen geld is om deze troep te verwijderen. Jaarlijks gebeurt dat wel na hoogwater-perioden als er veel klein plastic afval achterblijft.

De Stichting Schone Maas Limburg heeft in maart en april nog met ongeveer 1800 vrijwilligers de 200 kilometer Limburgse Maasoever opgeruimd van met name plastic afval. Dat leverde toen 3600 volle vuilniszakken op.

Luister ook: Natuurfotograaf schrikt van vuilnis Grensmaas

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen