Overslaan en naar de inhoud gaan

Grenslandconferentie: beter samenwerken met je buren

Geplaatst opwoensdag 8 mei 2019 - 21:26

Er wordt donderdag voor het eerst een grenslandconferentie georganiseerd: een bijeenkomst van honderden bestuurders uit de grensregio om te praten over samenwerking.

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt dat er al stappen zijn gezet, maar dat het van groot belang is dat bestuurders het met elkaar eens worden om actie te ondernemen.

Dag van Europa
Donderdag is het de dag van Europa. Dan vindt de eerste grenslandconferentie plaats, in Venlo. "Op de grenslandconferentie komen mensen bij elkaar op het niveau van de regering van Noordrijn-Westfalen en van Nederland, samen met alle grensbestuurders. Dit zijn burgemeesters en de Euregio", aldus de staatssecretaris.

Geen makkelijke oplossingen
Hoewel er kansen zijn om samen te werken met de buurlanden, worden die nog niet benut. "Makkelijke oplossingen zijn er niet", benadrukt Knops. "Want er zit heel veel wetgeving achter. Wat je wel ziet is dat er afgelopen jaren echt een vooruitgang is ingezet. Er wordt al een aantal stappen gezet op verschillende gebieden, zoals een grensoverschrijdende spoorlijn. Wat nu heel erg belangrijk is, is dat de bestuurders het met elkaar eens zijn dat je daar ook iets aan moet gaan doen."

Jongerendebat
Knops ging woensdag al met jongeren in debat in Heerlen over grensoverschrijdende samenwerking. Hierbij kwamen onderwerpen als onderwijs, openbaar vervoer en klimaat aan bod. Een aantal van deze jongeren zal ook aanwezig zijn bij de grenslandconferentie, naast de 300 tot 400 bestuurders.

Video: L1

Concrete resultaten
De conferentie wordt nu voor het eerst georganiseerd. Volgens de staatssecretaris is er in het verleden al veel gedaan, "maar we hadden het gevoel dat we tegen een grens aanliepen van wanneer komen nu de nationale regeringen in het spel." De bestuurders komen niet alleen bijeen om over de toekomst te praten, "maar ook om concrete resultaten te boeken en te presenteren". Knops noemt twee voorbeelden. "Het moet makkelijker worden voor Duitse leraren om in Nederland Duitse les te geven. Hiervoor zijn regels versoepeld. Ook de uitwisseling tussen jonge generaties willen we stimuleren op educatief, cultureel en sportief gebied."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen