Overslaan en naar de inhoud gaan

Grenscontroles: tot 350 euro boete voor tanken in België

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2020 - 11:38

De Belgische politie houdt sinds vrijdagochtend op verschillende plekken grenscontroles. In België geldt in verband met de coronacrisis een samenscholingsverbod.

Onder meer bij de grens in Roosteren, Ittervoort en Maastricht zijn er controles.

Strengere regels
Volgens de Belgische burgemeesters komen veel Nederlanders naar België, terwijl dat niet toegestaan is. “Ze zijn niet op de hoogte van de strenge regels in België”, zegt burgemeester Marino Keulen van Lanaken. "En daarom heb ik de politie de opdracht gegeven om te controleren bij de grens."

Video: L1

Samenscholing
In België zijn alle bijeenkomsten verboden. Wandelen of fietsen mag alleen in gezinsverband of maximaal met één vriend of vriendin die niet onder hetzelfde dak woont. "Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan", zegt de burgemeester. "Het is niet noodzakelijk dat Nederlanders in België komen tanken, dus dat mag niet." Agenten sturen mensen terug die niet dringend in België moeten zijn. "In een half uur tijd zag ik de politie zeker 60 tot 70 Nederlanders terugsturen", zegt een L1-verslaggever die bij een controle aanwezig is. "Ook Belgen trouwens die naar Nederland willen komen, want dat mag ook niet." Mensen die over de grens werken, mogen wel door.

Lees ook: Belgische burgemeester: 'Nederlanders, blijf thuis'

Boete
Volgens burgemeester Keulen van Lanaken deelt de politie ook boetes uit. "Mensen krijgen de eerste keer een waarschuwing, maar daarna geven we een boete. Die kan oplopen tot 350 euro." Volgens de burgemeester wordt er niet altijd fysiek gecontroleerd door de politie, maar ook met slimme camera’s. "Op die manier kunnen we zien wie vaak de grens oversteekt." Mensen die hardleers zijn, worden mogelijk vervolgd. Na een eventuele veroordeling door de rechter kan de boete nog oplopen.

Lees hier alles over het coronavirus.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen