Overslaan en naar de inhoud gaan

Grenscontroles: tot 350 euro boete voor tanken in België

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2020 - 11:38

De Belgische politie houdt sinds vrijdagochtend op verschillende plekken grenscontroles. In België geldt in verband met de coronacrisis een samenscholingsverbod.

Onder meer bij de grens in Roosteren, Ittervoort en Maastricht zijn er controles.

Strengere regels
Volgens de Belgische burgemeesters komen veel Nederlanders naar België, terwijl dat niet toegestaan is. “Ze zijn niet op de hoogte van de strenge regels in België”, zegt burgemeester Marino Keulen van Lanaken. "En daarom heb ik de politie de opdracht gegeven om te controleren bij de grens."

Video: L1

Samenscholing
In België zijn alle bijeenkomsten verboden. Wandelen of fietsen mag alleen in gezinsverband of maximaal met één vriend of vriendin die niet onder hetzelfde dak woont. "Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan", zegt de burgemeester. "Het is niet noodzakelijk dat Nederlanders in België komen tanken, dus dat mag niet." Agenten sturen mensen terug die niet dringend in België moeten zijn. "In een half uur tijd zag ik de politie zeker 60 tot 70 Nederlanders terugsturen", zegt een L1-verslaggever die bij een controle aanwezig is. "Ook Belgen trouwens die naar Nederland willen komen, want dat mag ook niet." Mensen die over de grens werken, mogen wel door.

Lees ook: Belgische burgemeester: 'Nederlanders, blijf thuis'

Boete
Volgens burgemeester Keulen van Lanaken deelt de politie ook boetes uit. "Mensen krijgen de eerste keer een waarschuwing, maar daarna geven we een boete. Die kan oplopen tot 350 euro." Volgens de burgemeester wordt er niet altijd fysiek gecontroleerd door de politie, maar ook met slimme camera’s. "Op die manier kunnen we zien wie vaak de grens oversteekt." Mensen die hardleers zijn, worden mogelijk vervolgd. Na een eventuele veroordeling door de rechter kan de boete nog oplopen.

Lees hier alles over het coronavirus.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen