Overslaan en naar de inhoud gaan

'Grensboetes in strijd met Europese regels'

Geplaatst opdinsdag 19 mei 2020 - 20:01

De boetes die vanwege coronaregels zijn uitgedeeld aan bijvoorbeeld de Nederlands-Belgische grens, zijn in strijd met Europese regels.

"Als je een boete hebt gekregen bij de grenscontroles moet je deze aanvechten", zegt Hildegard Schneider, hoogleraar Internationaal Europees Recht aan de Universiteit van Maastricht. Schneider deed haar uitspraken in L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg

Boetes
Na het sluiten van de grenzen door België en het invoeren van grenscontroles zijn er talloze bekeuringen uitgedeeld. Onder meer aan mensen die hun boodschappen deden in Nederland en vervolgens de grens wilden oversteken: "Dat vind ik niet kunnen", zegt Schneider. "Ik kan een aantal maatregelen wel begrijpen, ook dat men grenscontroles invoert. Maar dit kan niet. Iemand die werkt in Nederland, hier zijn boodschappen doet en dan beboet wordt in België, dat lijkt mij in strijd met het Europees recht. Dan kan die persoon de boete aanvechten."

Lees ook: Na het werk boodschappen doen: 250 euro boete

Vergeten burgers
Schneider vindt dat de 'grensregio's Europa in het klein zijn.' "Heel veel Europeanen wonen in een grensregio. Wij voelen dat sterk doordat we aan de andere kant van de grens werken of er familie kennen. Wij voelen ons Europese burgers, maar plotseling krijgen we een gevoel dat dat niet zo is. Dat heeft gevolgen voor Europa. In Den Haag, Berlijn, Düsseldorf en Brussel vergeet men vaak dat mensen aan de grens wonen."

Tozo-regeling
Ook over de Tozo-regeling, de tijdelijk overbruggellingsregeling voor zelfstandige ondernemers, is de hoogleraar kritisch. "Men heeft bij de Tozo-regeling geen rekening gehouden met de ondernemers die in België en Duitsland wonen. De Tozo-regeling wordt namelijk gekoppeld aan de woonplaats. Ik vind dat die regeling zo snel mogelijk van tafel moet. Ze hebben geen rekening gehouden met de grensregio, alleen maar met het hebben van een onderneming en wonen in Den Haag. Dat is heel schadelijk."

Lees ook: Euregio's willen ook steunmaatregelen grenswerkers

Regels
De hoogleraar vindt dat regels begrijpelijk moeten zijn: "Anders beginnen mensen zich te verzetten. In grensregio's zijn er zoveel verschillende regels die mensen soms niet snappen of juist dat mensen denken dat ze zich eraan houden. Als je dan een boete krijgt is dat tegenstrijdig." Daarom is Schneider ook tegen verschillende regels: "Anders gaan mensen regels negeren en denken ze: 'Ik houd me helemaal niet meer aan de regels'. Dat moet je voorkomen"

Volgens Schneider moeten maatregelen ook getoetst worden: "Bij de Universiteit van Maastricht doen we vaak een grenseffectentoets. Bij een pandemie als deze is het heel belangrijk dat je alles toetst."


Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen