Overslaan en naar de inhoud gaan

Grens met Duitsland blijft gewoon open, met beperkingen

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 15:36

Duitsland houdt de grens met Nederland en België voorlopig gewoon open. Maar bezoekjes zonder zwaarwegende redenen worden wel ontmoedigd.

Dat heeft de Duitse regering maandag besloten.

Niet om te tanken
Wie naar Duitsland wil, moet wel zwaarwegende redenen hebben om de grens over te steken. Naar Duitsland gaan om te tanken of te winkelen, mag vanaf vrijdag formeel namelijk niet. Ook bezoekjes aan familie of vrienden mogen dan niet meer. Ons land is vorige week door Duitsland aangemerkt als risicogebied.

Ontmoedigingsbeleid
Volgens de Duitse Kreis Heinsberg wordt, zoals het er nu uitziet, het grensverkeer voor onbelangrijke bezoekjes voorlopig vooral ontmoedigd. Boetes worden er niet uitgedeeld, zo lichtte een medewerker van de Duitse grensregio desgevraagd telefonisch toe.

Quarantaine
Ook op andere fronten heeft Duitsland de coronabeperkingen aangescherpt. Zo moeten mensen die verschillende dagen in het buitenland zijn geweest en terugkeren naar Duitsland, vanaf vrijdag 14 dagen in quarantaine. Alleen grensarbeiders hoeven dat niet.

Lees hier praktische informatie over de regels die in Duitsland gelden.

Niet meer grenscontroles
Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid en minister-president Armin Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) zal het aantal grenscontroles niet toenemen. Op enkele plaatsen in Limburg waren er maandag overigens wél controles aan de grens met Duitsland. Dat gebeurde onder meer in Venlo en Sittard.

Lees ook: Duitse grenscontroles al voor beslissing regering

Meer patrouilles
Extra grenscontroles komen er dan wel niet, maar volgens bondskanselier Angela Merkel komen er in het grensgebied met Nederland wel meer politiepatrouilles. Dat zei Merkel na afloop van het corona-overleg van de Duitse regering maandagmiddag in Berlijn.

NRW blij
Minister-president Armin Laschet (CDU) heeft verheugd gereageerd op het bondsbesluit om de grens met Nederland en België open te houden. De vrees bestond dat er veel problemen met het internationale vrachtverkeer zouden ontstaan als de grenzen dicht zouden gaan.

Lees ook: Deelstaat NRW: 'Houd grens met Nederland open'

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV