Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis warmtescan voor bewoners van drie Geleense wijken

Geplaatst opzaterdag 27 november 2021 - 14:20

De woningen van zo'n vierduizend inwoners van Geleen-Centrum, Geleen-Zuid en Munstergeleen krijgen een warmtescan. De scan is aangeboden door de gemeente Sittard-Geleen. Het moet inwoners bewust maken van de noodzaak van het verduurzamen van hun woning.

In 2040 klimaatneutraal zijn: dat is het doel van de gemeente Sittard-Geleen. Dat lukt alleen als de inwoners hieraan meewerken en hun huis verduurzamen.

Warmtescans
Daarom hebben zo'n 4400 huishoudens verdeeld over 3 wijken een gratis warmtescan aangeboden gekregen. De scans worden op dit moment uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Heathpulse. Ze zitten inmiddels over de helft. "Je ziet op de scan heel goed waar de warmte verloren gaat bij de huizen. Vaak kleurt het rood bij ramen met enkel glas, en huizen die niet goed geïsoleerd zijn." zegt Thijs Montanus die de warmtescans uitvoert.

Gratis advies
De bewoners krijgen allemaal een advies hoe het huis beter is te isoleren. "Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van oude ruiten door ruiten die beter isoleren, zoals HR++ dubbel glas." aldus Montanus. Het advies is net als de scan gratis. De kosten voor het aanbrengen van de isolatie zijn voor de bewoners zelf. De gemeente Sittard-Geleen wil met deze actie de bewoners hiertoe wel overhalen. "Het is natuurlijk een investering, maar we wijzen er dan ook op dat het zich uiteindelijk wel oplevert." zegt verantwoordelijk wethouder Pieter Meekels.

Afmelden
Mensen die niet aan de scan mee wilden doen moesten zich afmelden. Ruim 100 van de 4400 aangeschreven bewoners hebben dat gedaan. De gemeente heeft geen doel gesteld aan het aantal huizen dat uiteindelijk wordt verduurzaamd, stelt wethouder Meekels. "Maar dat veruit de meeste mensen de gratis scan laten uitvoeren geeft wel goede hoop." Afhankelijk van de resultaten worden de warmtescans ook in andere wijken van de gemeente uitgevoerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen