Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis coronatest voor Nederlandse scholier in Vlaanderen

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 11:29

Nederlandse leerlingen die in Belgisch Limburg op school zitten kunnen voortaan een gratis sneltest krijgen als ze in contact zijn geweest met een besmette klas- of schoolgenoot.

Het Vlaamse ministerie van Onderwijs zet in de Belgische provincie, waar veel Nederlandse kinderen die net over de grens wonen naar school gaan, mobiele testteams in om snel en op grote schaal besmettingshaarden op te sporen en verdere verspreiding in te dammen.

'Geen tijd te verliezen'
Een mobiel testteam van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) kan door de scholen zelf worden gevraagd langs te komen. De burgemeester van Kinrooi, Jo Brouns, is tevreden. "Zeker nu de Britse coronavariant opmars maakt in Vlaamse scholen, is er geen tijd te verliezen. Met mobiele ploegen kunnen we kort op de bal spelen om clusters snel op te sporen."

Lees ook: Virusvariant in Geleen baart Maaslandregio zorgen

De PCR-testresultaten worden gedeeld met de huis- en schoolartsen om de reguliere zorg verder te kunnen afhandelen.

Weigerachtig
Brouns had eerder al aan de bel getrokken omdat ouders van Nederlandse kinderen in Limburg volgens hem weigerachtig zijn hun kinderen in Nederland te laten testen. De PCR-tests in de mobiele bussen zijn gratis, ook voor leerlingen die in het buitenland wonen. "Wat uiteraard heel goed nieuws is voor de vele Nederlandse leerlingen in de Vlaamse scholen," stelt Brouns. "Op die manier wordt de testgraad verhoogd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen