Overslaan en naar de inhoud gaan

Graspollen in de lucht: tips tegen hooikoortsklachten

Geplaatst opwoensdag 2 juni 2021 - 8:11

Door het koele en regenachtige weer de afgelopen tijd konden grassen flink groeien. Nu het droger is, kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen last krijgen van hooikoortsklachten.

Waarom hebben mensen juist nu meer hooikoortsklachten? En wat kun je doen om de klachten te beperken? De Maastrichtse bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland en Pollennieuws, legt uit hoe het zit en geeft tips.

Tegelijkertijd in bloei
"Afgelopen periode was het tamelijk koel en heeft het veel geregend. Daardoor konden grassen flink groeien, maar kwamen ze veel minder goed tot bloei dan in andere jaren. Zo hadden we de graspollenpiek rond deze tijd in 2018 al achter de rug. Nu met het mooie weer zijn de grassen met volle kracht vooruit gegaan", zo legt Martens uit in de L1 Nieuwsshow. Verschillende grassoorten bloeien eigenlijk niet tegelijk, maar door het weer ontwikkelen ze zich nu allemaal in dezelfde periode. "Grassen die eigenlijk veel eerder in het seizoen bloeien, staan nu ook nog in bloei tegelijkertijd met andere grassen."

Pollen
Tijdens de bloeiperiode komen er pollen in de lucht die nodig zijn voor windbestuiving. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan producten zoals graan, rogge, haver en tarwe. Ongeveer een kwart van de Nederlanders is er gevoelig voor, zegt Martens. "Voor die mensen is het verschrikkelijk dat al die pollen nu tegelijkertijd in de lucht komen." Volgens hem is het aantal klachten afgelopen weekend flink gestegen. Dat komt ook omdat boeren grassen zijn gaan maaien door het mooie weer en doordat de grassen flink zijn gegroeid de afgelopen maanden.

Tips
Om hooikoortsklachten te beperken en voorkomen, geeft Martens een aantal tips:

  • Het belangrijkste is volgens Martens om graspollen te vermijden. "Als je naar buiten wilt gaan, doe het dan vroeg in de ochtend. Dan zijn er nog weinig pollen in de lucht. Er licht nog dauw op de velden, het gras is nog nat. Dan kunnen pollen niet vrijkomen. Dat is ook het beste moment om thuis even een raampje open te zetten."
  • Daarnaast kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen een bril dragen buiten. Martens adviseert bijvoorbeeld een grote zonnebril die de ogen zo veel mogelijk afschermt.
  • "Douche je voordat je gaat slapen", adviseert Martens verder. "Tijdens de dag krijg je allerlei pollenkorrels van het bloeiende gras in je haar. Dat moet je niet op je kussen krijgen." Ook raadt hij mensen aan zich niet in hun slaapkamer om te kleden. "Doe dat in een andere ruimte zodat er zo weinig mogelijk pollen in de slaapkamer terechtkomen."

Op de hooikoortsradar is te zien waar in het land en op welk tijdstip mensen last kunnen krijgen van pollen en in welke mate.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen