Overslaan en naar de inhoud gaan

Grashoek koploper duurzaamheid: zonnepark met waterstof

Geplaatst opdinsdag 31 augustus 2021 - 19:35

Grashoek is weliswaar klein maar behoort straks tot de absolute koplopers als het gaat om duurzaamheid. Het Peeldorp krijgt het eerste zonnepark met waterstof van Limburg.

Met het omzetten van de opgewekte zonne-energie in waterstof vallen in de toekomst problemen met een overvol elektriciteitsnet te omzeilen. Het plan Zonnepark Spiesberg wordt nu verder uitgewerkt.

Video Omroep P&M

Zwaar transport
"De vraag naar duurzaam geproduceerde waterstof wordt groter", vertelt Jan Jaap Wesselink van MorgenZon die het plan uitrolt. Het is de bedoeling dat waterstof ingezet wordt bij zwaar transport. Vrachtwagens moeten daarmee verduurzaamd worden. "Die blijven nu achter in de verduurzaming."

36.000 zonnepanelen
Zwaar transport raast nu overigens dagelijks aan het toekomstige zonnepark aan de Spiesberg voorbij. Het beoogde perceel voor het zonnepark ligt namelijk aan de A67. Het gaat om 14,5 hectare landbouwgrond die in 2023 vol moet komen te liggen met zo'n 36.000 zonnepanelen.

Uniek
"Zonneparken worden steeds meer en vaker ontwikkeld. Alleen de combinatie met waterstof is uniek. Hopelijk krijgen wij het zo snel voor elkaar dat we als eerste park dat gerealiseerd hebben", zegt Wesselink.

Gemeentes hebben de taak om energieneutraal te worden. Zo is er in de gemeente Peel en Maas al Windpark Egchelse Heide gerealiseerd dat vrijdag officieel wordt geopend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen