Overslaan en naar de inhoud gaan

Graf vader oud-gouverneur dreigt te worden geruimd

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 16:12

Oud-gouverneur Berend-Jan baron van Voorst tot Voorst van Limburg is onthutst dat het graf van zijn vader dreigt te worden geruimd. De beheerder van de begraafplaats in Tilburg krijgt maar geen contact met de familie.

De begraafplaats zegt op zoek te zijn naar nabestaanden van oud-burgemeester Eduard baron van Voorst tot Voorst van Tilburg omdat de grafrechten in 2022 verlopen en de kans bestaat dat het graf wordt geruimd, zo meldt Omroep Brabant.

Aparte manier
Vanuit zijn huidige woonplaats Den Haag laat oud-gouverneur Berend-Jan van Voorst tot Voorst van Limburg weten nog maar zojuist door iemand getipt te zijn over de zoektocht. Hij wil zo snel mogelijk contact opnemen met de begraafplaats, maar is onthutst. "Bijzonder dat ze via de media naar nabestaanden zoeken. Er waren volgens mij ook wel andere manieren geweest om met ons in contact te komen," aldus de baron.

Omdat de begraafplaatsbeheerder geen contact kreeg met de adellijke familie, werd een bordje bij het graf geplaatst met het verzoek om contact op te nemen.

Tilburg wil graf kopen
Eduard van Voorst tot Voorst was in het verleden burgemeester van Tilburg. Die gemeente liet eerder aan Omroep Brabant weten het graf zelf te willen kopen als de nabestaanden zich niet zouden melden.

Grafrechten verlengen
"Ik zal hierover nog overleggen met mijn zuster, maar ik ga er wel vanuit dat wij het graf willen aanhouden," voegt hij eraan toe. Eduard van Voorst tot Voorst was van 1946 tot 1957 burgemeester van Tilburg. Hij overleed in 1972. Zijn laatste rustplaats ligt niet ver van de naar hem vernoemde straat Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg.

Landelijke politiek
Zijn zoon Berend-Jan van Voorst tot Voorst maakte van 1988 tot 1993 deel uit van het kabinet namens het CDA. Eerst als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (1988-1989) en daarna als staatssecretaris van Defensie (1989-1993). In 1993 werd hij benoemd tot commissaris van de koningin in Limburg. Dat bleef hij tot 2005.

Hij is daarna nog tien jaar in onze provincie blijven wonen. Sinds vijf jaar woont hij in Den Haag, om dichter bij zijn kinderen en kleinkinderen te zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen