Overslaan en naar de inhoud gaan

Graafmachines tevergeefs tegengehouden: 'Ben er ziek van'

Geplaatst opwoensdag 21 augustus 2019 - 13:56

Omwonenden van het Hoge Fronten-gebied in Maastricht hebben dinsdagmiddag tevergeefs geprobeerd een aantal graafmachines tegen te houden.

Woensdagochtend werden de laatste bomen alsnog gerooid.

Stadsvilla's
Dat gebeurde ter voorbereiding van de bouw van twaalf stadsvilla's aan de rand van het groene gebied van de voormalige verdedigingswerken.

Procedure
In de buurt zijn zo'n vierhonderd handtekeningen opgehaald van mensen die tegen de komst van die luxe woningen zijn. Daarnaast loopt er nog een bezwaarprocedure tegen de bouwplannen van projectontwikkelaar Mulleners. Toch kwamen er dinsdagmiddag al graafmachines in actie, tot woede van de tegenstanders van de plannen. Voor de houtkap was namelijk dinsdagmorgen al een vergunning verleend.

Lees ook: Graafmachines tegengehouden in protest tegen bouwplannen

Buurtbewoners
Omwonenden zijn aangeslagen door het rooien van de bomen. "Ik woon hier nu 28 jaar, ik ben er letterlijk ziek van", zegt buurtbewoonster Josiane Coenengracht. Ze wordt bijgestaan door een buurvrouw Nina Grunenberg: "Ik ben er stil van, verrast dat dit zomaar kan."

Teleurgesteld
Grunenberg is teleurgesteld in de gemeente. "Alle raadsleden van de gemeente hebben dit meegekregen, niemand doet iets, iedereen verschuilt zich achter een zogenaamde schadeclaim", zegt de buurtbewoonster. "Een schadeclaim die volgens ons niet eens bestaat of waarover nooit iets is uitgesproken."

Messteek in mijn ziel
Gemeenteraadslid Kitty Nuyts, dat zelf in de buurt woont, vindt dat het college van B en W de buurt en de raad iets heeft wijsgemaakt. "Er zoud bodemonderzoek gedaan worden in verband met asbest en dan worden nu ineens de bomen weggehaald", aldus Nuyts. Het raadslid is verbouwereerd: "Dit is echt een messteek in mijn ziel."

Plannen
De villa's moeten verrijzen op en rond het voormalige voetbalveld van Standaard. Eerder wilde woningcorporatie Servatius om op het stuk grond onder meer woontorens te bouwen, maar dat plan werd afgeblazen. Daarna werd het perceel overgenomen door Mulleners, dat met het plan voor de stadsvilla's kwam.

Nieuwe bomen
De gemeente laat in een reactie weten dat de rechter uitspraak heeft gedaan aangaande de kapvergunning. Hierop heeft de gemeente de geplande kapvergunning alsnog verleend aan Mulleners voor het kappen van 15 bomen. Daarnaast laat een woordvoerder weten dat de projectontwikkelaar de komende periode 30 nieuwe bomen zal planten aan de zuidkant van het terrein.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen