Overslaan en naar de inhoud gaan

Graafmachines tevergeefs tegengehouden: 'Ben er ziek van'

Geplaatst opwoensdag 21 augustus 2019 - 13:56

Omwonenden van het Hoge Fronten-gebied in Maastricht hebben dinsdagmiddag tevergeefs geprobeerd een aantal graafmachines tegen te houden.

Woensdagochtend werden de laatste bomen alsnog gerooid.

Stadsvilla's
Dat gebeurde ter voorbereiding van de bouw van twaalf stadsvilla's aan de rand van het groene gebied van de voormalige verdedigingswerken.

Procedure
In de buurt zijn zo'n vierhonderd handtekeningen opgehaald van mensen die tegen de komst van die luxe woningen zijn. Daarnaast loopt er nog een bezwaarprocedure tegen de bouwplannen van projectontwikkelaar Mulleners. Toch kwamen er dinsdagmiddag al graafmachines in actie, tot woede van de tegenstanders van de plannen. Voor de houtkap was namelijk dinsdagmorgen al een vergunning verleend.

Lees ook: Graafmachines tegengehouden in protest tegen bouwplannen

Buurtbewoners
Omwonenden zijn aangeslagen door het rooien van de bomen. "Ik woon hier nu 28 jaar, ik ben er letterlijk ziek van", zegt buurtbewoonster Josiane Coenengracht. Ze wordt bijgestaan door een buurvrouw Nina Grunenberg: "Ik ben er stil van, verrast dat dit zomaar kan."

Teleurgesteld
Grunenberg is teleurgesteld in de gemeente. "Alle raadsleden van de gemeente hebben dit meegekregen, niemand doet iets, iedereen verschuilt zich achter een zogenaamde schadeclaim", zegt de buurtbewoonster. "Een schadeclaim die volgens ons niet eens bestaat of waarover nooit iets is uitgesproken."

Messteek in mijn ziel
Gemeenteraadslid Kitty Nuyts, dat zelf in de buurt woont, vindt dat het college van B en W de buurt en de raad iets heeft wijsgemaakt. "Er zoud bodemonderzoek gedaan worden in verband met asbest en dan worden nu ineens de bomen weggehaald", aldus Nuyts. Het raadslid is verbouwereerd: "Dit is echt een messteek in mijn ziel."

Plannen
De villa's moeten verrijzen op en rond het voormalige voetbalveld van Standaard. Eerder wilde woningcorporatie Servatius om op het stuk grond onder meer woontorens te bouwen, maar dat plan werd afgeblazen. Daarna werd het perceel overgenomen door Mulleners, dat met het plan voor de stadsvilla's kwam.

Nieuwe bomen
De gemeente laat in een reactie weten dat de rechter uitspraak heeft gedaan aangaande de kapvergunning. Hierop heeft de gemeente de geplande kapvergunning alsnog verleend aan Mulleners voor het kappen van 15 bomen. Daarnaast laat een woordvoerder weten dat de projectontwikkelaar de komende periode 30 nieuwe bomen zal planten aan de zuidkant van het terrein.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen