Overslaan en naar de inhoud gaan

'Goyim Partij zeer extremistisch in gedachtegoed'

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 15:34

De partij van de donderdag in Heerlen opgepakte Fadi J. is extremer in haar gedachtegoed dan de meeste andere rechts-extremistische bewegingen.

Dat zegt Aron Vrieler, antisemitisme onderzoeker bij het CIDI. Volgens Vrieler moet het gevaar niet onderschat worden.

Fadi J. werd donderdagavond in Heerlen aangehouden op verzoek van de Duitse autoriteiten. Zij verdenken hem ervan leiding te geven aan een website waar onder meer de Holocaust wordt ontkend en misdaden van het Duitse regime tijdens de oorlog zijn afgezwakt. Ook was er antisemitische propaganda te lezen en werd opgeroepen joden te vermoorden.

Lees ook: Leider Duitse extreemrechtse beweging opgepakt in Heerlen

Joden
"We zien de laatste jaren steeds meer voorbeelden van rechts extremisme in Europa. Het nieuws van vrijdagmorgen komt dus niet helemaal uit de lucht vallen. Maar hier gaat het om een groep die zichzelf een partij noemt en heel expliciet oproept tot het doden van joden."

De Duitstalige website van de beweging is ondertussen offline gehaald. De Nederlandse website is echter nog gewoon te bezoeken en ook op sociale media, zoals het Russische VKcontact, zijn activiteiten van de beweging te vinden. Daarop zijn verschillende afbeeldingen van complottheorieën te vinden over joodse wereldheerschappij en de ontkenning van de Holocaust. Vrieler: "We zien dat ze online klassieke nazistische propaganda verspreiden."

Goyim
Dat de beweging er extreem gedachtegoed op nahoudt wordt al duidelijk door de naam. Goyim is van oorsprong een Jiddisch woord, de taal die voor de oorlog door veel Oost-Europese joden werd gesproken. Het betekent zoiets als niet-joods. "Tegenwoordig is de term geadopteerd door rechts extremistische antisemieten", vertelt Vrieler. "Het is een codewoord voor een joods wereldcomplot. Bij het horen van een naam als een Goyimpartij moeten dus meteen alle alarmbellen gaan rinkelen."

Internationaal
Hoe groot de beweging is valt moeilijk op te maken. Op sociale media bestaan de groepen uit enkele honderden deelnemers, maar dit zegt dit weinig over de werkelijke grootte. "Vanwege de anonimiteit online kan het groepering daardoor groter of kleiner lijken dan ze daadwerkelijk is."

Wel is duidelijk dat in verschillende Europese landen afdelingen zijn van de beweging, waaronder in Nederland. Dat wijst erop dat de groep mogelijk ook in Nederland actief is. Het internationale karakter maakt het volgens Vrieler lastig de beweging aan te pakken. "Dit soort rechts-extremistische groeperingen heeft steeds vaker een internationaal karakter. Ze verenigen zich rondom een bepaald thema of obsessie. Daardoor spelen landsgrenzen steeds minder een rol."

Vervolging in Nederland
Het Openbaar Ministerie Limburg benadrukt vandaag dat het gaat om een Duits rechtshulpverzoek en geen Nederlands onderzoek. "We kijken altijd zorgvuldig naar de rechtsverzoeken. Als er aanleiding is voor aanvullend onderzoek gaan we daarmee aan de slag, maar vooralsnog is die er in deze zaak niet."

Gevaarlijk
Volgens Vrieler is die houding onbegrijpelijk. Hij vindt dat de Nederlandse autoriteiten de zaak tot op de bodem moeten uitzoeken. "Mensen kunnen de daad bij het woord voegen. We hebben de afgelopen tijd grote aanslagen gezien vanuit rechts-extremistische hoek. In het Duitse Halle zijn meerdere mensen omgekomen door iemand die dacht dat hij beheerst werd door een joods complot. Het moge duidelijk zijn wat het risico hier is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen