Overslaan en naar de inhoud gaan

'Goyim Partij zeer extremistisch in gedachtegoed'

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 15:34

De partij van de donderdag in Heerlen opgepakte Fadi J. is extremer in haar gedachtegoed dan de meeste andere rechts-extremistische bewegingen.

Dat zegt Aron Vrieler, antisemitisme onderzoeker bij het CIDI. Volgens Vrieler moet het gevaar niet onderschat worden.

Fadi J. werd donderdagavond in Heerlen aangehouden op verzoek van de Duitse autoriteiten. Zij verdenken hem ervan leiding te geven aan een website waar onder meer de Holocaust wordt ontkend en misdaden van het Duitse regime tijdens de oorlog zijn afgezwakt. Ook was er antisemitische propaganda te lezen en werd opgeroepen joden te vermoorden.

Lees ook: Leider Duitse extreemrechtse beweging opgepakt in Heerlen

Joden
"We zien de laatste jaren steeds meer voorbeelden van rechts extremisme in Europa. Het nieuws van vrijdagmorgen komt dus niet helemaal uit de lucht vallen. Maar hier gaat het om een groep die zichzelf een partij noemt en heel expliciet oproept tot het doden van joden."

De Duitstalige website van de beweging is ondertussen offline gehaald. De Nederlandse website is echter nog gewoon te bezoeken en ook op sociale media, zoals het Russische VKcontact, zijn activiteiten van de beweging te vinden. Daarop zijn verschillende afbeeldingen van complottheorie├źn te vinden over joodse wereldheerschappij en de ontkenning van de Holocaust. Vrieler: "We zien dat ze online klassieke nazistische propaganda verspreiden."

Goyim
Dat de beweging er extreem gedachtegoed op nahoudt wordt al duidelijk door de naam. Goyim is van oorsprong een Jiddisch woord, de taal die voor de oorlog door veel Oost-Europese joden werd gesproken. Het betekent zoiets als niet-joods. "Tegenwoordig is de term geadopteerd door rechts extremistische antisemieten", vertelt Vrieler. "Het is een codewoord voor een joods wereldcomplot. Bij het horen van een naam als een Goyimpartij moeten dus meteen alle alarmbellen gaan rinkelen."

Internationaal
Hoe groot de beweging is valt moeilijk op te maken. Op sociale media bestaan de groepen uit enkele honderden deelnemers, maar dit zegt dit weinig over de werkelijke grootte. "Vanwege de anonimiteit online kan het groepering daardoor groter of kleiner lijken dan ze daadwerkelijk is."

Wel is duidelijk dat in verschillende Europese landen afdelingen zijn van de beweging, waaronder in Nederland. Dat wijst erop dat de groep mogelijk ook in Nederland actief is. Het internationale karakter maakt het volgens Vrieler lastig de beweging aan te pakken. "Dit soort rechts-extremistische groeperingen heeft steeds vaker een internationaal karakter. Ze verenigen zich rondom een bepaald thema of obsessie. Daardoor spelen landsgrenzen steeds minder een rol."

Vervolging in Nederland
Het Openbaar Ministerie Limburg benadrukt vandaag dat het gaat om een Duits rechtshulpverzoek en geen Nederlands onderzoek. "We kijken altijd zorgvuldig naar de rechtsverzoeken. Als er aanleiding is voor aanvullend onderzoek gaan we daarmee aan de slag, maar vooralsnog is die er in deze zaak niet."

Gevaarlijk
Volgens Vrieler is die houding onbegrijpelijk. Hij vindt dat de Nederlandse autoriteiten de zaak tot op de bodem moeten uitzoeken. "Mensen kunnen de daad bij het woord voegen. We hebben de afgelopen tijd grote aanslagen gezien vanuit rechts-extremistische hoek. In het Duitse Halle zijn meerdere mensen omgekomen door iemand die dacht dat hij beheerst werd door een joods complot. Het moge duidelijk zijn wat het risico hier is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen