Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur wil sneller weg: minister zoekt waarnemer

Geplaatst opdonderdag 15 april 2021 - 14:51

Gouverneur Theo Bovens blijft niet aan tot er een vervanger is gevonden. Hij vertrekt op korte termijn en heeft demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gevraagd een waarnemer te benoemen.

Dat heeft Bovens laten weten in een brief aan Provinciale Staten.

Rouwproces
Bovens zegt dat hij de afgelopen dagen veel heeft nagedacht over de situatie en dat het voor hem duidelijk is geworden dat hij beter snel kan vertrekken. "De afgelopen dagen is bij mij het besef gegroeid dat het voor mij vrijwel onmogelijk is om zowel de vertrekkende Gouverneur te zijn als de Gouverneur die gelijktijdig in zijn eentje het College van Gedeputeerde Staten vormt in afwachting van een nieuw college", schrijft Bovens. "Het energieslurpende 'rouwproces' ervaar ik als een opgave die voor mij niet goed is en ook niet in het belang van Limburg is."

Worsteling
In de brief meldt Bovens dat zijn besluit het resultaat is van een worsteling die hem sinds vorige week bijna dag en nacht bezighoudt. Het is een besluit dat hij met gemengde gevoelens heeft genomen. De gouverneur zegt er de afgelopen dagen met veel mensen in zijn directe omgeving over gesproken te hebben. Ook heeft hij contact gehad met demissionair minister Ollongren.

Dankwoord
"Het ambt van gouverneur is onderdeel van de Limburgse identiteit, van de ziel van Limburg", zo schrijft Bovens in zijn brief. "Het is dan ook geen goede zaak wanneer meer gesproken wordt over de persoon van de gouverneur dan over het gouverneursambt. Het ambt is naar mijn mening groter dan de persoon die het ambt bekleedt."

Bovens eindigt zijn brief met een dankwoord. "Op dit moment rest mij iedereen uit de grond van mijn hart te bedanken voor de afgelopen bijna tien jaar die ik uw Gouverneur van Limburg mocht zijn. Ik heb groot vertrouwen in de kracht van Limburg. Zorg goed voor Limburg. Het ga u goed."

Lees ook: Ollongren naar Limburg om te praten over bestuurscrisis

Bezoek
Bovens heeft Ollongren gevraagd om op korte termijn een waarnemer te benoemen. De minister komt vrijdag naar Limburg om met de Provinciale Staten te praten over de ontstane bestuurscrisis.

Affaire Vrehen
De Gouverneur maakte zijn vertrek vorige week bekend tijdens een debat over de affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou tonnen aan provinciale subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen bedrijven en betaalde zichzelf een te hoog salaris uit. Alle gedeputeerden stapten op in de nasleep van het subsidieschandaal. Bovens bleef als enige over en zei dat hij Gouverneur zou blijven tot er een opvolger was gevonden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen