Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 17:47

In navolging van het provinciebestuur stapt ook gouverneur Theo Bovens op. Hij heeft dat verklaard in het Limburgs Parlement.

"Ik ben voornemens mijn functie ter beschikking te stellen, en waarnemend in functie te blijven tot er een opvolger is aangewezen", zei Bovens in een verklaring. "Daarmee is er ruimte voor een nieuwe start."

Bekijk hier de hele toespraak van Theo Bovens:

Video: L1

Geraakt
Tegen hem lag net als tegen het provinciebestuur een door de PVV ingediende motie van wantrouwen op tafel. Hij zou niet de persoon zijn om het integriteitsbeleid verder vorm te geven. "Er lag een motie van wantrouwen. Dat doet iets met je, dat raakt je", zei Bovens in een verklaring. "Dat raakt me zeker omdat nergens naar voren is gekomen dat ik niet de juiste man op de juiste plaats ben. Ik heb me ook altijd gesteund gevoeld, nooit enig verwijt gekregen. Ook niet vanuit uw Staten. Maar de afgelopen weken is toch het beeld ontstaan dat ik zelf betrokken ben bij een integriteitskwestie. Dat raakt me nog het meest.

Lees hier de volledige verklaring van Bovens

Motie
In de motie, die waarschijnlijk op een meerderheid zou kunnen rekenen, wordt gesteld dat Bovens herhaaldelijk te voorzichtig en omzichtig heeft gehandeld ‘bij de aanhoudende en voortslepende integriteitskwesties’.

Vrehen-debacle
Ook zou hij zich hebben onttrokken aan 'waarheidsvinding' inzake het Vrehen-debacle, zo staat in de motie. Rond de inmiddels ontslagen directeur van IKL en oud-CDA gedeputeerde Vrehen heeft zich een hele affaire ontwikkeld.

Lees ook: Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

Vrehen, zelf oud-gedeputeerde van CDA-huize, bleek als directeur van de Stichting IKL met provinciale subsidiegeld betaalde opdrachten door te sluizen naar zijn eigen werkmaatschappijen. Ook kreeg hij buitensporig veel betaald voor zijn baan bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen.

Sinds 2011
Bovens was sinds 1 oktober 2011 gouverneur. Daarvoor was hij onder meer raadslid, fractievoorzitter en wethouder namens het CDA in Maastricht en voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit.

Lees ook: Provincie: zeker 19 miljoen naar instellingen van Vrehen

Bekijk hier onze korte terugblik op de tijd van Bovens als gouverneur:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen