Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 17:47

In navolging van het provinciebestuur stapt ook gouverneur Theo Bovens op. Hij heeft dat verklaard in het Limburgs Parlement.

"Ik ben voornemens mijn functie ter beschikking te stellen, en waarnemend in functie te blijven tot er een opvolger is aangewezen", zei Bovens in een verklaring. "Daarmee is er ruimte voor een nieuwe start."

Bekijk hier de hele toespraak van Theo Bovens:

Video: L1

Geraakt
Tegen hem lag net als tegen het provinciebestuur een door de PVV ingediende motie van wantrouwen op tafel. Hij zou niet de persoon zijn om het integriteitsbeleid verder vorm te geven. "Er lag een motie van wantrouwen. Dat doet iets met je, dat raakt je", zei Bovens in een verklaring. "Dat raakt me zeker omdat nergens naar voren is gekomen dat ik niet de juiste man op de juiste plaats ben. Ik heb me ook altijd gesteund gevoeld, nooit enig verwijt gekregen. Ook niet vanuit uw Staten. Maar de afgelopen weken is toch het beeld ontstaan dat ik zelf betrokken ben bij een integriteitskwestie. Dat raakt me nog het meest.

Lees hier de volledige verklaring van Bovens

Motie
In de motie, die waarschijnlijk op een meerderheid zou kunnen rekenen, wordt gesteld dat Bovens herhaaldelijk te voorzichtig en omzichtig heeft gehandeld ‘bij de aanhoudende en voortslepende integriteitskwesties’.

Vrehen-debacle
Ook zou hij zich hebben onttrokken aan 'waarheidsvinding' inzake het Vrehen-debacle, zo staat in de motie. Rond de inmiddels ontslagen directeur van IKL en oud-CDA gedeputeerde Vrehen heeft zich een hele affaire ontwikkeld.

Lees ook: Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

Vrehen, zelf oud-gedeputeerde van CDA-huize, bleek als directeur van de Stichting IKL met provinciale subsidiegeld betaalde opdrachten door te sluizen naar zijn eigen werkmaatschappijen. Ook kreeg hij buitensporig veel betaald voor zijn baan bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen.

Sinds 2011
Bovens was sinds 1 oktober 2011 gouverneur. Daarvoor was hij onder meer raadslid, fractievoorzitter en wethouder namens het CDA in Maastricht en voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit.

Lees ook: Provincie: zeker 19 miljoen naar instellingen van Vrehen

Bekijk hier onze korte terugblik op de tijd van Bovens als gouverneur:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen