Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 17:47

In navolging van het provinciebestuur stapt ook gouverneur Theo Bovens op. Hij heeft dat verklaard in het Limburgs Parlement.

"Ik ben voornemens mijn functie ter beschikking te stellen, en waarnemend in functie te blijven tot er een opvolger is aangewezen", zei Bovens in een verklaring. "Daarmee is er ruimte voor een nieuwe start."

Bekijk hier de hele toespraak van Theo Bovens:

Video: L1

Geraakt
Tegen hem lag net als tegen het provinciebestuur een door de PVV ingediende motie van wantrouwen op tafel. Hij zou niet de persoon zijn om het integriteitsbeleid verder vorm te geven. "Er lag een motie van wantrouwen. Dat doet iets met je, dat raakt je", zei Bovens in een verklaring. "Dat raakt me zeker omdat nergens naar voren is gekomen dat ik niet de juiste man op de juiste plaats ben. Ik heb me ook altijd gesteund gevoeld, nooit enig verwijt gekregen. Ook niet vanuit uw Staten. Maar de afgelopen weken is toch het beeld ontstaan dat ik zelf betrokken ben bij een integriteitskwestie. Dat raakt me nog het meest.

Lees hier de volledige verklaring van Bovens

Motie
In de motie, die waarschijnlijk op een meerderheid zou kunnen rekenen, wordt gesteld dat Bovens herhaaldelijk te voorzichtig en omzichtig heeft gehandeld ‘bij de aanhoudende en voortslepende integriteitskwesties’.

Vrehen-debacle
Ook zou hij zich hebben onttrokken aan 'waarheidsvinding' inzake het Vrehen-debacle, zo staat in de motie. Rond de inmiddels ontslagen directeur van IKL en oud-CDA gedeputeerde Vrehen heeft zich een hele affaire ontwikkeld.

Lees ook: Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

Vrehen, zelf oud-gedeputeerde van CDA-huize, bleek als directeur van de Stichting IKL met provinciale subsidiegeld betaalde opdrachten door te sluizen naar zijn eigen werkmaatschappijen. Ook kreeg hij buitensporig veel betaald voor zijn baan bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen.

Sinds 2011
Bovens was sinds 1 oktober 2011 gouverneur. Daarvoor was hij onder meer raadslid, fractievoorzitter en wethouder namens het CDA in Maastricht en voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit.

Lees ook: Provincie: zeker 19 miljoen naar instellingen van Vrehen

Bekijk hier onze korte terugblik op de tijd van Bovens als gouverneur:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen