Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur Roemer: 'Ons-kent-ons kan ook juist goed zijn'

Geplaatst opdonderdag 2 december 2021 - 21:31

De eerste werkdagen van Emile Roemer als gouverneur van Limburg staan vooral in het teken van kennismaken.

Kennismaken met zijn collega's, staf, ambtenarij en natuurlijk de Limburgers zelf. In Limburg Centraal noemt hij zijn benoeming 'heel erg mooi, een heel eervolle functie, je kunt op heel veel plekken wat betekenen'.

Smoorverliefd op Limburg
"Het is een fantastisch mooie provincie, er gebeurt ongelooflijk veel. Ik heb tijdens mijn periode als waarnemer in Heerlen de provincie nog beter leren kennen, en ben toen smoorverliefd op Limburg geworden. Er liggen uitdagingen ja, maar die liggen overal. Het hele openbaar bestuur heeft een enorme uitdaging, dat is hartstikke mooi om daar je tanden in te zetten".

Wantrouwen
Roemer ziet het als zijn missie om het vertrouwen van de mensen in de politiek en de bestuurders weer op te vijzelen. Want daar is het niet best mee gesteld: "Het vertrouwen in de overheid is heel hard naar beneden gegaan. Dat wantrouwen is niet voor niks. Omdat mensen het gevoel krijgen dat er over zaken gekletst wordt en de problemen niet worden opgelost, of dat mensen niet serieus worden genomen".

Openheid
Volgens de kersverse gouverneur zit de oplossing in openheid: "Niet bang zijn voor openheid, transparantie, eerlijkheid, praat niet over mensen maar met mensen. Vraag als je met een voorstel komt aan de mensen lost dit uw probleem wel op, mensen moeten het gevoel hebben dat als ze met een signaal komen, dat dat ook serieus genomen moet worden".

Ons-kent-ons
Limburg lag de afgelopen maanden onder het vergrootglas. Belangenverstrengeling en discussies over integriteit bepaalden het debat. Het voltallig provinciebestuur stapte op vanwege (de nasleep van) een integriteitskwestie. Commentaren wezen regelmatig op het ons-kent-ons gehalte in de Limburgse politiek en samenleving.

Toch is dat volgens Roemer het probleem niet: "Ik ben blij met een ons-kent-ons-samenleving, dat je weet wie je buren zijn en dat je daarnaar omkijkt. Dat is ook ons-kent-ons. Het wordt pas een probleem als je bij besluitvorming , of bij subsidies of wat dan ook, als je dan ons kent ons niet transparant uitlegt: Waarom zijn we bij hem of haar uitgekomen, heeft iemand meerdere belangen? Dingen kunnen wel wettelijk niet verkeerd zijn, maar soms heb je dingen die toch niet kunnen. Daar is een wereld te winnen. Integriteit is ook echt een speerpunt, nu misschien wel meer dan ooit, maar niet alleen ik, we moeten elkaar scherp houden".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen