Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur: 'Limburg had het beter moeten doen in WO II'

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 15:00

Gouverneur Theo Bovens vindt dat Limburg veel meer oog had moeten hebben voor de mensen die werden vervolgd door het nazi-regime.

“We hadden - samen met zijn allen - veel beter voor ze moeten zorgen", zo zei Bovens tijdens de Limburgse herdenking van de Holocaust in het gouvernement.

1,1 miljoen moorden
"Of ze nu als Limburger onder de Limburgers waren, of juist hier hun heil kwamen zoeken", sprak de gouverneur. Maandag is het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Daar werden 1,1 miljoen mensen vermoord door de nazi’s. Een groot deel daarvan waren joden.

L1

Weer actueel
Volgens de gouverneur legt het besef dat we toen niet beter in staat waren om de 'zo onmenselijk bedreigden te helpen', een zware verantwoordelijkheid op onze schouders. “Zeker in de tijd van nu, waarin 'anders zijn' wederom gevaarlijk dreigt te worden. En groepen en religies als minderwaardig worden weggezet”, zo stelde Bovens. Hij betoogde verder dat voorkomen moet worden dat ‘het ondenkbare’ ons ooit weer gaat overkomen.

'Nooit meer'
"Het mag immers nooit, nooit meer gebeuren dat mensen vanwege hun oorsprong, afkomst of aard moeten verdwijnen. En zo moeten lijden dat zelfs overleven altijd pijn blijft doen. Nooit meer. Niet in Limburg, niet in Nederland, niet in Europa", zo besloot gouverneur Bovens zijn toespraak.

Lees ook: Benoit Wesly wil dat Maastricht excuses aanbiedt voor Holocaust

Aan de Holocaust-herdenking in het gouvernement namen ruim 200 genodigden deel. Het gaat om vertegenwoordigers uit de Limburgse samenleving, waaronder overlevenden en nabestaanden en een groep jongeren die onlangs Auschwitz bezocht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen