Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur: integriteitsonderzoek in zaak IKL-Vrehen

Geplaatst opdinsdag 23 maart 2021 - 14:52

Gouverneur Theo Bovens laat een onafhankelijk integriteitsonderzoek instellen naar de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) en de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij.

Aanleiding daarvoor is een artikel in NRC. Volgens de krant zou de voormalige CDA-gedeputeerde tonnen aan subsidies hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou hij zich als directeur laten inhuren tegen een te hoog tarief.

Vrienden
NRC stelt verder dat Vrehen hulp zou hebben gekregen voor zijn bv's van CDA'ers. Daarbij worden onder meer de gedeputeerden Hubert Mackus en Ger Koopmans genoemd en oud-gedeputeerde Patrick van der Broeck. De provincie is één van de subsidieverleners van het IKL.

Melding integriteit
In een brief aan het Limburgs Parlement schrijft gouverneur Bovens dat hij de publicatie beschouwt als een melding integriteit. 'Als gevolg daarvan heb ik - conform het protocol integriteitsschendingen - de externe adviseur integriteit verzocht een voorstel te doen voor een extern te beleggen integriteitsonderzoek', aldus de gouverneur.

De opzet en vraagstelling zullen aan de Commissie Integriteit van het Limburgs Parlement worden voorgelegd, zo meldt Bovens nog.

Ook onderzoek bij IKL
Overigens laat ook de Raad van Toezicht van IKL een extern onderzoek instellen naar de gang van zaken. In een persverklaring van voorzitter Dieudonné Akkermans van de Raad van Toezicht (RvT) staat dat de krant de RvT afgelopen week een aantal vragen heeft voorgelegd 'waaruit kan worden afgeleid dat de integriteit van de directeur van IKL ter discussie staat'.

'Ook zijn er vragen gesteld die het optreden van de Raad van Toezicht betreffen', zo staat in de verklaring. 'Daarom heeft de RvT tot dat externe, onafhankelijke onderzoek naar eventuele integriteitsschendingen besloten en is met Vrehen overeengekomen dat hij hangende het onderzoek uit zijn functie is ontheven', aldus de verklaring.

Feiten in beeld
In een aparte mededeling aan het Limburgs Parlement meldt het provinciebestuur dat het de onafhankelijke concerncontroller opdracht heeft gegeven de feiten in beeld te brengen die nodig zijn om de schriftelijke vragen van diverse fracties te beantwoorden. Het provinciebestuur stelt verder de uitkomsten van het onderzoek in opdracht van IKL af te wachten. Ook wordt verwezen naar de onderzoeksmededeling van de gouverneur.

Herman Vrehen zelf stelt dat de waarheid niet is zoals door NRC voorgesteld. "Ik ga ervan uit dat middels het onderzoek van IKL de feiten zullen spreken", aldus Vrehen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen