Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouverneur eens met sluiting noodhospitaal MECC

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 11:57

Gouverneur Theo Bovens staat achter het besluit om het ongebruikte corona-noodhospitaal in congrescentrum MECC in Maastricht te sluiten en te ontmantelen.

Het in de lucht houden ervan levert veel te hoge en onnodige kosten op, zo antwoordt Bovens op schriftelijke vragen van PVV, CDA, Forum voor Democratie, Lokaal-Limburg en 50Plus.

Voorbarig
De vijf partijen die samen een meerderheid van 26 van de 47 zetels vertegenwoordigen in het Limburgs Parlement, vonden de sluiting juist voorbarig met het oog op een eventuele tweede golf corona-besmettingen. Ze spraken ook van kapitaalvernietiging, omdat het noodhospitaal met 276 bedden zo’n 4,5 miljoen euro heeft gekost.

Lees ook: Statenfracties: 'Sluiting noodhospitaal MECC voorbarig'

Hard nodig
Maar gouverneur Bovens is het daar dus niet mee eens, vanwege de kosten van het open houden. "Deze middelen zijn hard nodig in de reguliere zorg", zo schrijft hij. Al zegt hij geen zicht te hebben op de daadwerkelijke kosten van het in stand houden van het noodhospitaal tot 1 januari 2021 zonder personele bezetting.

Verwachting
De gouverneur stelt verder in zijn antwoord dat de verwachting is dat ook bij een tweede corona-golf de capaciteit van de ziekenhuizen voldoende zal zijn. Tegelijk blijft de mogelijkheid om direct op te schalen, mocht de beschikbare capaciteit toch onvoldoende zijn, zo Bovens.

Zorgverzekeraars
Hij vindt het om al die redenen dan ook niet nodig om aan te dringen op het nog enige tijd handhaven van het noodhospitaal, zoals de vijf partijen hadden gevraagd. Bovens laat weten dat de provincie wel de lobby steunt om te zorgen dat de kosten van het noodhospitaal worden betaald door de zorgverzekeraars en/of het kabinet.

De grootste zorgverzekeraar in Limburg - CZ - weigert tot nu toe mee te betalen, omdat de noodvoorziening vooraf niet zou zijn goedgekeurd door het regionaal overleg van zorgverzekeraars. Maar op eigen houtje zou zijn besloten door het Maastrichtse academisch ziekenhuis. MUMC+ zelf.

Mening
De gouverneur is van mening dat het noodhospitaal in het MECC op dezelfde manier moet worden behandeld als de zorghotels bij Van der Valk in Urmond en in de Oranjerie in Roermond. De kosten daarvan worden wel gedragen door de zorgverzekeraars.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen