Overslaan en naar de inhoud gaan

Google steunt lokale omroepen met duizenden euro's

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 13:29

Verschillende Limburgse lokale omroepen hebben duizenden euro's steun ontvangen van Google.

De internetgigant heeft een noodfonds opgezet voor lokale omroepen die door het coronavirus in geldnood zijn gekomen. Het geld moet dienen als een steuntje in de rug om de lokale nieuwsvoorziening rond de pandemie op peil te houden.

Gederfde inkomsten
In Limburg hebben onder andere RTV Maastricht, Omroep Venlo, Omroep Horst aan de Maas en ZO-NWS tussen de 5.000 en 7.000 dollar toegezegd gekregen. Het coronavirus leidt ertoe dat veel inkomsten wegvallen. "We missen behoorlijk wat inkomsten", zegt Evert Cuijpers, directeur van Omroep Venlo. Dat komt omdat evenementen niet doorgaan en reclames wegvallen. De steun van de internetreus is welkom. "Het vult wel gaten in onze begroting."

Ook de directeur van RTV Maastricht, François Lenaerts, ziet zijn reclame-inkomsten verdwijnen. "Die inkomsten zijn nu nul", aldus Lenaerts. "We missen sinds de coronatijd ongeveer 30.000 euro aan inkomsten."

RTV Maastricht kreeg deze week te horen dat ze 7.000 dollar krijgen van Google:

Vrijwilligers
Niet alle Limburgse lokale omroepen maken overigens kans op geld uit het noodfonds. Google stelt namelijk dat de lokale omroep minimaal twee personen in dienst moet hebben. "Dat is jammer", stelt Henk Jakobsen, directeur van TV Valkenburg. "Wij werken volledig op vrijwilligers, maar worden net zo hard getroffen als andere lokale omroepen."

Volgens Jakobsen gaat het geld vaak naar de grotere lokale omroepen terwijl de kleinere met vaak dezelfde problemen zitten. "Bij ons blijven de vaste kosten ook gewoon doorlopen, zoals huur en onderhoud", aldus Jakobsen. "Gelukkig zijn wij een vrijwilligersorganisatie en declareren veel vrijwilligers onkosten zoals parkeerkosten nu even niet."

Hetzelfde geldt voor omroepen zoals Meer/Vandaag uit Meerssen en GL8 uit Mook en Middelaar die ook volledig draaien op vrijwilligers.

Lokaal
Volgens Lenaerts is het belang van lokale omroepen in deze tijd zeer groot. "Landelijke maatregelen kennen altijd lokale consequenties en die moeten uitgelegd worden", aldus Lenaerts "Daarnaast speelt de samenleving zich momenteel veelal thuis af en kunnen wij via onze kanalen bekendheid geven aan sociale lokale initiatieven in de buurten en wijken."

Bereik
Het merendeel van de lokale omroepen merkt dat het bereik de afgelopen maanden een behoorlijke stijging door heeft gemaakt. Met name op social media zien de omroepen het aantal views, likes en reacties toenemen. "Omdat we nauwelijks nog radio kunnen maken zijn we ons meer gaan focussen op Facebook en YouTube", vertelt Arjan Vonk van GL8. "Onze gemeente kent ongeveer 25.000 inwoners en sommige filmpjes zijn al door meer dan 10.000 mensen bekeken", zegt Vonk. "Voor ons is dat enorm."

Noodfonds
Google wil met het noodfonds Google Relief Fund de lokale en regionale journalistiek ondersteunen. Mediabedrijven die worstelen met mindere budgetten door bijvoorbeeld terugvallende reclameinkomsten, kunnen een bedrag van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro's aanvragen, afhankelijk van het bereik van het medium.

Lees ook: Tonnen noodsteun voor lokale media: niet iedereen blij

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen