Overslaan en naar de inhoud gaan

Goederenvervoer regio Venlo-Venray hard gegroeid

Geplaatst opdonderdag 20 december 2018 - 6:00

In de regio Venlo-Venray is sinds 2010 de overslag van zeecontainers met 57 procent gestegen. Daarmee groeit de regio het snelst van de vijf belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. Dat blijkt uit het rapport De Regionale Economie van CBS.

In 2017 werden ruim 790.000 zeecontainers in Noord-Limburg overgeladen op binnenvaartschepen, vrachtauto's of treinen. In 2010 waren dat er nog 496.000. Het grootste deel van de aanvoer komt uit Rotterdam. Vorig jaar kwamen hier zo'n 179.000 containers vandaan.

Rotterdamse haven
In 2017 werden vanuit het Rotterdams havengebied 2,5 miljoen zeecontainers vervoerd naar het Nederlandse achterland. Een derde daarvan werd gelost in één van de vijf logistieke hotspots van Nederland. Dat zijn de belangrijkste logistieke knooppunten van Nederland: West-Brabant, Tilburg-Waalwijk, Rivierenland, Utrecht en Venlo-Venray.

Goederen
Het goederenvervoer van en naar de vijf belangrijkste hotspots groeide tussen 2010 en 2017 met bijna 18 procent, elf keer zo snel als buiten deze hotspots (1,6 procent). De meeste containers waren bestemd voor de hotspots West-Brabant en Venlo-Venray.

Duitsland
In Noord-Limburg worden veel goederen overgeslagen die eerder in de Rotterdamse haven met zeeschepen zijn aangevoerd, omdat het dicht bij de Duitse grens ligt. Een andere reden voor de forse groei is de opening van een nieuwe terminal in Wanssum.

Zuid- en Midden-Limburg blijven ver achter bij de regio Venlo-Venray. Zuid-Limburg verwerkte vorig jaar zo'n 58.000 containers uit Rotterdam, midden-Limburg 26.000.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen