Overslaan en naar de inhoud gaan

Goederenvervoer regio Venlo-Venray hard gegroeid

Geplaatst opdonderdag 20 december 2018 - 6:00

In de regio Venlo-Venray is sinds 2010 de overslag van zeecontainers met 57 procent gestegen. Daarmee groeit de regio het snelst van de vijf belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. Dat blijkt uit het rapport De Regionale Economie van CBS.

In 2017 werden ruim 790.000 zeecontainers in Noord-Limburg overgeladen op binnenvaartschepen, vrachtauto's of treinen. In 2010 waren dat er nog 496.000. Het grootste deel van de aanvoer komt uit Rotterdam. Vorig jaar kwamen hier zo'n 179.000 containers vandaan.

Rotterdamse haven
In 2017 werden vanuit het Rotterdams havengebied 2,5 miljoen zeecontainers vervoerd naar het Nederlandse achterland. Een derde daarvan werd gelost in één van de vijf logistieke hotspots van Nederland. Dat zijn de belangrijkste logistieke knooppunten van Nederland: West-Brabant, Tilburg-Waalwijk, Rivierenland, Utrecht en Venlo-Venray.

Goederen
Het goederenvervoer van en naar de vijf belangrijkste hotspots groeide tussen 2010 en 2017 met bijna 18 procent, elf keer zo snel als buiten deze hotspots (1,6 procent). De meeste containers waren bestemd voor de hotspots West-Brabant en Venlo-Venray.

Duitsland
In Noord-Limburg worden veel goederen overgeslagen die eerder in de Rotterdamse haven met zeeschepen zijn aangevoerd, omdat het dicht bij de Duitse grens ligt. Een andere reden voor de forse groei is de opening van een nieuwe terminal in Wanssum.

Zuid- en Midden-Limburg blijven ver achter bij de regio Venlo-Venray. Zuid-Limburg verwerkte vorig jaar zo'n 58.000 containers uit Rotterdam, midden-Limburg 26.000.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen