Overslaan en naar de inhoud gaan

Goede oogst: Limburgse 'champagne' uit 2020 wordt knaller

Geplaatst opzaterdag 3 oktober 2020 - 7:00

Liefhebbers van champagne-achtige wijnen hebben iets om naar uit te kijken. De wijnoogst op Limburgse bodem lijkt dit jaar uiterst succesvol te zijn.

De oogst is nog niet helemaal binnen, maar de stemming op Limburgse wijngaarden is goed. "Sommige druiven zijn fantastisch", vertelt Bernadette Crijns van Wijndomein De Planck in Slenaken.

Twee jaar
Wie binnenkort een flesje van de 2020-editie open hoopt te trekken, komt bedrogen uit. Het duurt nog wel even voordat deze lichting wijnen goed op smaak is voor consumptie. "Over twee jaar kun je mijn flessen Raar Brut uit 2020 proeven. Zo lang moet het product op z'n minst blijven liggen om op goede kwaliteit te komen", legt Ralph Huydts van Wijngaard Raarberg in Meerssen uit. Ook hij is zeer tevreden over de oogst van dit jaar. "We hebben een heel mooie oogst."

Smaakvoller
Hoe langer de wijn met bubbelende belletjes (mousse) blijft liggen, hoe smaakvoller, is het devies. "Maar als we door de voorraad heen zijn, gaan we toch verkopen", vertelt Crijns van Wijndomein De Planck. De druiven die nu geplukt worden voor de 'champagne' uit Slenaken, worden op z'n minst vijftien maanden met rust gelaten voordat ze als Johanniter Brut en Pinot Brut gedronken kunnen worden.

Enorme toeloop
Volgens Crijns knallen de kurken in corona-tijd regelmatig in Nederlandse huiskamers. "We hebben een enorme toeloop gehad op de wijngaard. Er is veel meer van onze 'champagne' verkocht. Je merkt dat mensen zich in deze tijd meer gunnen en leren te genieten." Dat de staycation dit jaar goed is geweest voor de verkoop, beaamt Kirsten Abels, directeur van Domein Holset in Lemiers. "Vakantie in eigen land heeft ons geen windeieren gelegd."

Topper
Het bedrijf met wijngaard, logementen en proeflokaal is gegroeid van vier tot dertien medewerkers. Hun mousserende Dame van Holset tipt Abels alvast als topper. Over ongeveer dertig maanden kan er geproosd worden met deze bruisende wijn uit oogstjaar 2020. Ruud Verstegen is met negen collega's aan het werk om de druiven te oogsten van Landgoed Overst in Voerendaal. "We zijn hartstikke blij met de kwaliteit maar het volume en opbrengst is dit jaar wel minder." Nachtvorst in mei en zonnebrand in de zomer heeft een deel van zijn druiven geen goed gedaan. "Het scheelt een flinke slok op de borrel." Zijn mousserende Fonkeltje Vriendschap ligt over twee jaar in de schappen. Daar verwacht hij veel van: "De druiven zijn dit jaar niet zo dik, maar hebben extra veel smaak omdat ze zich door de hitte niet vol konden zuigen met vocht."

Fingerspitzengefühl
"
De oogst is best goed", vertelt ook Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus. Hij kan aan de bak, net als de andere Limburgse wijnmakers. Na het plukken van de druiven begint een lang en geduldig proces. "Je kunt meten, proeven en denken maar het eindresultaat hangt af van fingerspitzengefühl. Ik heb er geen beter woord voor."

Eigen smoel
In de webshop van St. Martinus zijn drie mousserende wijnen uitverkocht. Funkelwien 2014, Francisca Brut 2016 en Cuvée Prestige 2015 Brut Nature kunnen niet meer in het virtuele winkelwagentje worden geklikt. Geduld is een schone zaak in de wijnmakerij. "Onze Prestige ligt vijf jaar op hout. Als je die drinkt, moet je helemaal niet aan een Franse champagne denken. Je proeft een Limburgse wijn met een eigen smoel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen