De landelijke vliegtaks op vrachtvervoer gaat niet door. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
Dat is goed nieuws voor Maastricht Aachen Airport (MAA), want het vliegveld in Beek vreesde desastreuze gevolgen van de vrachttaks omdat veel vervoersmaatschappijen dan zouden vertrekken.
Grote gevolgen
Het kabinet heeft besloten om af te zien van de vrachttaks omdat uit aanvullend onderzoek inderdaad is gebleken dat luchtvaartmaatsschappijen met een vrachtbelasting zullen uitwijken naar omliggende landen. ‘Waardoor de gevolgen voor de luchthavens Schiphol en Maastricht Aachen Airport groot zijn’, zo staat in een persbericht.
Passagiers
Om het wegvallen van de opbrengst van de vliegbelasting per vrachtvliegtuig te compenseren, zal het tarief van de vliegtaks per passagier worden verhoogd van 7 euro naar 7,45 euro.
Opsteker
Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) zegt in een reactie enorm verheugd te zijn dat het kabinet ‘zo verstandig is geweest’ af te zien van de vrachttaks. "Het is een pak van ons hart. Een enorme opsteker voor de Limburgse economie en voor MAA, dat juist dit jaar groei heeft laten zien in de vrachtsector", aldus Van den Akker.
Concurrentiekracht
Hij spreekt ook van een succesvolle lobby, met steun van een aantal fracties in Den Haag. Ook corona, een hoorzitting in de Eerste Kamer over de gevolgen van de vrachttaks en de druk van de luchtvaartsector zelf hebben meegespeeld, zo stelt de gedeputeerde. "Dit geeft verder vertrouwen in de toekomst van MAA waar momenteel aan gewerkt wordt. Het versterkt de concurrentiekracht."
Opgelucht
Ook directeur Jos Roeven van Maastricht Aachen Airport directeur Jos Roeven is blij met het nieuws: "Ik heb me hier hard voor gemaakt, omdat deze vorm van vliegbelasting ons als luchthaven in de grensregio onevenredig hard zou treffen. Juist in deze tijd blijkt onze meerwaarde voor onze vrachtklanten. En die meerwaarde wordt alleen maar groter."