Overslaan en naar de inhoud gaan

Goed nieuws voor MAA: vrachttaks gaat niet door

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 16:29

De landelijke vliegtaks op vrachtvervoer gaat niet door. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Dat is goed nieuws voor Maastricht Aachen Airport (MAA), want het vliegveld in Beek vreesde desastreuze gevolgen van de vrachttaks omdat veel vervoersmaatschappijen dan zouden vertrekken.

Grote gevolgen
Het kabinet heeft besloten om af te zien van de vrachttaks omdat uit aanvullend onderzoek inderdaad is gebleken dat luchtvaartmaatsschappijen met een vrachtbelasting zullen uitwijken naar omliggende landen. ‘Waardoor de gevolgen voor de luchthavens Schiphol en Maastricht Aachen Airport groot zijn’, zo staat in een persbericht.

Passagiers
Om het wegvallen van de opbrengst van de vliegbelasting per vrachtvliegtuig te compenseren, zal het tarief van de vliegtaks per passagier worden verhoogd van 7 euro naar 7,45 euro.

Opsteker
Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) zegt in een reactie enorm verheugd te zijn dat het kabinet ‘zo verstandig is geweest’ af te zien van de vrachttaks. "Het is een pak van ons hart. Een enorme opsteker voor de Limburgse economie en voor MAA, dat juist dit jaar groei heeft laten zien in de vrachtsector", aldus Van den Akker.

Concurrentiekracht
Hij spreekt ook van een succesvolle lobby, met steun van een aantal fracties in Den Haag. Ook corona, een hoorzitting in de Eerste Kamer over de gevolgen van de vrachttaks en de druk van de luchtvaartsector zelf hebben meegespeeld, zo stelt de gedeputeerde. "Dit geeft verder vertrouwen in de toekomst van MAA waar momenteel aan gewerkt wordt. Het versterkt de concurrentiekracht."

Opgelucht
Ook directeur Jos Roeven van Maastricht Aachen Airport directeur Jos Roeven is blij met het nieuws: "Ik heb me hier hard voor gemaakt, omdat deze vorm van vliegbelasting ons als luchthaven in de grensregio onevenredig hard zou treffen. Juist in deze tijd blijkt onze meerwaarde voor onze vrachtklanten. En die meerwaarde wordt alleen maar groter."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen