Het plan om volgend jaar een einde te maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok krijgt geen instemming van de EU-landen. En dat is goed nieuws voor Limburg als grensregio.
De verplichte zomer- en wintertijdregeling wordt op zijn vroegst in april 2021 afgeschaft, valt op te maken uit een voortgangsrapport van tijdelijk EU-voorzitter Oostenrijk dat maandag wordt besproken in Brussel.
Uurtje verschil
Voor Limburg als grensregio kon het nog weleens lastig worden als onze buurlanden een andere tijd kiezen dan Nederland. Een scenario dat dan kon ontstaan is dat Nederland een uur achterloopt op België of Duitsland. Met name voor de transportsector was dat knap lastig geworden. "Wij rijden dagelijks naar 30 Europese landen", zei Rob van den Brandt van logistiek bedrijf KLG in Venlo eerder. "Zo'n tijdsverschil maakt de planning een stuk complexer."
Lees ook: Help! Hebben we straks nog wel dezelfde tijd als de buren?
Meer tijd nodig
Over een conceptbesluit waardoor Europa voor het laatst op 28 maart 2021 gecoördineerd overgaat op zomertijd wordt dan volgens ingewijden nog niet gestemd. Bij overleg van de EU-transportministers bleek vorige maand al dat een aantal landen meer tijd nodig heeft. Sommige lidstaten willen er eigenlijk helemaal niet van af en die optie staat ook nog steeds open.
Tijd en ruimte
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is kritisch over de onderbouwing van het voorstel van de Europese Commissie. Net als Oostenrijk vindt ook zij dat nog onvoldoende duidelijk is wat nu de voor- en nadelen zijn. "Het kabinet acht van belang dat maatschappelijke belangen zorgvuldig worden meegenomen in de nationale voorkeur en heeft hiervoor tijd en ruimte nodig", schrijft ze aan de Kamer.