Overslaan en naar de inhoud gaan

Gijzelnemer van Caberg vrij na veertien jaar tbs

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 6:20

Na ruim veertien jaar zit het tbs-traject van Maastrichtenaar Eric E. (54) erop. De rechter heeft in hoger beroep besloten dat hij nu écht vrij is, nadat hij in 2004 tbs kreeg voor het gijzelen van zijn kinderen.

In september vorig jaar deed Eric al een poging om het traject te beëindigen, maar toen vond de rechtbank van Roermond het nog te vroeg. "Op dit moment is hij van de alcohol af, maar mocht dit misgaan, is hij kwetsbaar", legde de rechter uit.

Lees ook: Gijzelnemer Eric E. nog niet verlost van tbs

Écht vrij
Zijn tbs-maatregel werd met één jaar verlengd. Daar was Eric het niet mee eens en dus ging hij in hoger beroep tegen de beslissing. Dat heeft effect gehad; hij is nu écht vrij. Hij woonde sinds anderhalf jaar op zichzelf, na jaren in klinieken te hebben doorgebracht, maar vrij was hij officieel nog niet. De Maastrichtenaar moest zich vanwege zijn tbs verplicht houden aan verschillende voorwaarden, zoals behandeling door verschillende zorginstellingen.

Zwaar alcoholprobleem
Dat hij jaren in het keurslijf van de tbs zat, had alles te maken met een gijzeling in 2004 in de Maastrichtse wijk Caberg. Op 23 augustus van dat jaar gijzelde hij vier van zijn kinderen, overgoot hij zichzelf met benzine en dreigde vervolgens met brandstichting. Dit alles gebeurde in beschonken toestand. Geen toeval, want Eric kampte met een zwaar alcoholprobleem. Overigens ontkent de hoofdrolspeler het verhaal in grote lijnen. Ja, hij had een drankprobleem, maar het incident met zijn kinderen zou berusten op één groot misverstand.

De nieuwsuitzending van L1 op 24 augustus 2004, een dag na de gijzeling.
Video: L1

Modelburger Eric
De problemen met alcohol lijken hoe dan ook verleden tijd. Eric heeft al jaren geen druppel alcohol genuttigd en gedroeg zich volgens zijn begeleiders keurig tijdens zijn verlof. Zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen haalde dat ook aan tijdens eerdere zittingen. "Het wordt tijd dat dit eens afgesloten wordt. Hij is geen gevaar meer voor de maatschappij. Nee, hij is een modelburger."

Lees ook: 'Gijzelnemer van Caberg' hoopt na 14 jaar tbs op nieuwe start

Verleiding weerstaan
Wat een belangrijke reden was om het tbs-traject van de vijftiger dit keer wél te beëindigen, was het feit dat hij zich staande heeft gehouden in een woning van de Regionale Instelling voor Beschermende Woonvormen (RIBW). Daar werd hij naar eigen zeggen regelmatig geconfronteerd met drugs en alcohol, omdat er ook andere ex-gedetineerden verbleven met vergelijkbare problematiek als die van Eric. Hij wist de verleiding te weerstaan om terug te vallen in oud gedrag, iets dat de rechter als een goed signaal ziet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen