Overslaan en naar de inhoud gaan

Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, wolk richting Beek

Geplaatst opzaterdag 3 augustus 2019 - 11:55

De sirenes rond Chemelot zijn zaterdag even rond 11:45 uur gaan loeien voor een ongeluk met een giftige stof.

Ook is er een NL-alert verstuurd.

Zichtbare wolk
Volgens Chemelot ging het om een uitstoot van salpeterzuur bij een fabriek van OCI Nitrogen. De brandweer maakte melding van een NOx-lekkage. Door de wind drijft de pluim in de richting van Beek, Neerbeek en Spaubeek. Volgens de brandweer gaat het om een zichtbare wolk die naar de woongebieden trekt.

Instructies
De hulpdiensten zijn even voor de middag gewaarschuwd met de melding 'stank-hinderlijke lucht.' O
mwonenden kregen te horen ramen en deuren gesloten houden en ventilatie indien mogelijk uit te schakelen. Die waarschuwing geldt in het hele gebied waar de sirenes zijn afgegaan.

Makado
Overal in de omgeving van Chemelot wordt gevolg gegeven aan de alarmeringen. Zo werden de deuren van winkelcentrum Makado in Beek gesloten, en kregen bezoekers het advies binnen te blijven.

Rampenzender
De Veiligheidsregio heeft L1 ingezet als rampenzender. Dat betekent dat de radio-uitzending is aangepast vanwege de calamiteit. Verder worden mensen via L1 Teletekst en deze website continue op de hoogte gehouden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen