Overslaan en naar de inhoud gaan

Giftige spin in Amerikaans legervoertuig in Eygelshoven

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 13:10

Op de militaire basis in Eygelshoven is een giftige spin gevonden. De zwarte weduwe zat in een Amerikaans legervoertuig dat naar het depot werd gestuurd voor onderhoud.

Dat bevestigt Defensie.

Giftig
De spin werd op 8 september ontdekt in een Amerikaans militair voertuig. "We hebben er meteen een expert bij geroepen van een bestrijdingsbedrijf", zegt een woordvoerder van defensie. "Die bevestigde dat het om een zwarte weduwe gaat en heeft het diertje onschadelijk gemaakt." De zwarte weduwe, is een giftige spin die niet in Nederland voorkomt, maar wel in de Verenigde Staten. Het gif van de spin kan in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. "Het diertje is wellicht in Amerika in het voertuig gekropen", zegt de woordvoerder. "We doen er alles aan om het te voorkomen, maar soms kan het gebeuren." Defensie heeft meteen alle voertuigen gecontroleerd, maar geen andere spinnen meer gevonden. "We hebben ook meteen de Amerikanen geïnformeerd, want het is hun verantwoordelijkheid om de voertuigen schoon te leveren." Volgens defensie is er nooit gevaar geweest voor de medewerkers of de omgeving.

Ingang militair depot Eygelshoven (28 sep 2020)
De ingang van de militaire basis waar Amerikaanse voertuigen worden onderhouden
Foto: L1

Lege cocon
Afgelopen vrijdag werd er opnieuw alarm geslagen door medewerkers van de basis. Toen werd een spinnenweb met een lege cocon ontdekt in een militair voertuig. "Daar is een spin uitgekomen, maar het is niet zeker wanneer. Het kan ook in Amerika zijn gebeurd", zegt de woordvoerder van defensie. "We hebben toen opnieuw alles afgezet, gereinigd en de Amerikanen geïnformeerd." Volgens defensie zijn de procedures goed gevolgd, maar kan het altijd gebeuren dat kleine diertjes in de voertuigen kruipen. Het Amerikaanse leger gaat kijken of de procedures kunnen worden aangescherpt, zegt de woordvoerder. "De voertuigen worden behandeld met een soort gas voor ze worden ingescheept naar Eygelshoven en wellicht gaan ze daar nog eens naar kijken. We gaan er samen voor zorgen dat het niet meer gebeurt."

APS-E
Bij het Army Prepositioned Stocks Eygelshoven (APS-E) werken ongeveer 100 Nederlandse defensiemedewerkers. Ze houden zich voornamelijk bezig met het onderhoud van de voertuigen. In Eygelshoven werkt ook een aantal Amerikaanse militairen. Het terrein heeft een oppervlakte van ongeveer 27 hectare met daarop verschillende grote loodsen.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen