Overslaan en naar de inhoud gaan

Gift Giro 777: Ruim kwart van aanvragen komt uit Valkenburg

Geplaatst opwoensdag 18 augustus 2021 - 18:53

650 inwoners van Valkenburg aan de Geul hebben zich gemeld om een gift van 1000 euro te krijgen van het rampenfonds voor de hoogwaterschade die ze hebben geleden.

Dat laat de gemeente Valkenburg desgevraagd weten. Ook in Meerssen hebben veel mensen een verzoek ingediend. Ongeveer 300 inwoners vragen een gift, zo blijkt uit informatie van de gemeente.

2000 Limburgers
Uit welke overige gemeenten de aanvragen komen, wil Giro 777 niet bekend maken. In totaal hebben 2000 Limburgers zich gemeld bij het rampenfonds. Mogelijk komen er daar nog bij, omdat de aanmeldingsperiode met twee weken is verlengd tot 1 september. Bij het Nationaal Rampenfonds kunnen getroffen Limburgers zich melden via een digitaal loket. Voorwaarde is wel dat het water op minimaal plinthoogte in de woonvertrekken op de begane grond heeft gestaan, dus niet alleen in de kelder. Wie ervoor in aanmerking komt, ontvangt het geld belastingvrij en zonder dat het een nadelige invloed heeft op een eventuele uitkering.

Wellerlooi
Ook vanuit Noord-Limburg hebben mensen een aanvraag gedaan voor de gift. Dit deed onder meer het echtpaar Volkers uit Wellerlooi. Ondanks hulp van familie, vrienden en dorpsgenoten kwam hun huis een dikke meter onder water te staan. Geschatte schade 70.000 euro. "De verzekering betaalt niks", zegt Coby Volkers. "Ze zeggen gewoon dat het niet verzekerd is en dat de polissen de schade niet dekken." Ze is blij met de actie van Giro 777 maar is sceptisch. "Het blijkt een particuliere instelling te zijn en we moeten maar afwachten of het geld wel of niet komt. Er is zoveel onzekerheid en onmacht waarin je verkeert."

Video: L1

Wet tegemoetkoming schade bij rampen
Het duurt nog enkele weken voordat het huis van Coby en Willem weer op orde is. Hoelang het duurt voordat er geld komt uit diverse bronnen is maar afwachten meent Coby. Ze is blij met de steun van het rijk dat de Wet tegemoetkoming schade bij rampen heeft ingesteld en zegt zich ruimhartig op te willen stellen. "Dan kunnen we mogelijk zo'n 50.000 euro schadevergoeding krijgen, maar ik wil het eerst nog eens zien. Er zijn vaker dingen beloofd in het verleden", zegt Coby.

Lees ook: Zo'n 2000 aanvragen voor 1000 euro uit rampenfonds Giro 777

Het loket is te bereiken via de website van de gemeente waar de gedupeerde woont. Het initiatief van Giro 777 is bedoeld voor particulieren. Verenigingen en stichtingen kunnen al sinds vorige week een beroep doen op Giro 777 voor een bijdrage aan kleinschalige herstelprojecten. Er is ruim 11 miljoen euro in kas. Het geld is ingezameld door mensen die een gift deden aan Giro 777.

Ook is een aantal acties opgestart, zoals onder meer door het Zeeuws Watersnoodmuseum. Dat museum in het Zeeuwse Ouwerkerk heeft ruim 10.000 euro ingezameld voor slachtoffers van de overstromingen in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen