Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD Zuid-Limburg: 'Vaccinatieplicht passende maatregel'

Geplaatst opzaterdag 6 juli 2019 - 12:55

De vaccinatiegraad bevindt zich op dit moment in het 'oranje scenario'. "90 procent van de kinderen die vorig jaar twee jaar oud zijn geworden, heeft zich in Zuid-Limburg laten vaccineren. 95 procent of hoger is nodig om bijvoorbeeld een uitbraak van mazelen te voorkomen."

Dit laat Vivian Claessen, arts infectieziektebestrijding van de GGD in Zuid-Limburg weten. Wel is de vaccinatiegraad na een dalende koers de afgelopen jaren, dit jaar gestabiliseerd, volgens Claessen.

Te vrijblijvend
Maandag kwam de Commissie Kinderopvang en Vaccinatie met een rapport waarin ze stellen dat de keuze van ouders om hun kinderen wel of niet te laten vaccineren te vrijblijvend is. Het 'oranje scenario' houdt in dat op dit moment ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, worden uitgenodigd om bij een zorgprofessional op gesprek te komen.

Betrouwbare informatie
Als de vaccinatiegraad blijft dalen, vindt de commissie zelfs dat kinderen die naar de kinderopvang gaan, geweigerd mogen worden als ze niet gevaccineerd zijn. "Deze maatregelen kunnen passend zijn als de vaccinatiegraad blijft dalen. Nu moeten wij op duidelijke en betrouwbare informatie voor ouders inzetten wat betreft vaccineren. Als dat onvoldoende effect heeft, is dit een oplossing om de vaccinatiegraad snel weer omhoog te krijgen", zegt Claessen.

Alternatieve opvangmogelijkheden
"Uit het onderzoek is gebleken dat met name de ouders die twijfelen over vaccinaties wel bereid zijn om hun kinderen alsnog te laten vaccineren als er een dergelijke verplichting komt. Als ouders dan nog steeds hun kind niet laat vaccineren dan moeten ze inderaad op zoek naar alternatieve opvangmogelijkheden", zegt de arts infectieziektebestrijding.

Duidelijkheid
Volgens Claessen moet de toekomst uitwijzen of 'scenario rood' uiteindelijk toegepast moet worden. "Ik hoop met name dat de twijfelende ouders nu inzien dat je hiermee niet alleen je eigen kind beschermt, maar ook een ander kind dat niet gevaccineerd kan worden. Door groepsbescherming maken ziektes als mazelen toch veel minder kans in onze samenleving."

Verantwoordelijkheid
Dylan Evers van kinderdagopvang Dolfijn in Urmond houdt de situatie nauwlettend in de gaten maar maakt zicht vooralsnog geen zorgen bij een eventuele afkondiging van 'scenario rood'. "Gezien de huidige vaccinatiegraad moet er inderdaad wel wat gebeuren. We wachten momenteel af wat de overheid gaat doen en daar zullen wij ook naar handelen. We vinden dat de verantwoordelijkheid, betreft deze zaak, niet bij ons ligt maar bij de overheid", zegt Evers.

Keuzevrijheid
Evers geeft ook aan dat zij kinderen niet zomaar willen gaan weigeren in verband met de keuzevrijheid van ouders. "Van de andere kant willen we ook niet dat kinderen onnodig ziek worden omdat ze niet gevaccineerd zijn. Bedrijfsmatig zou het voor ons fijn zijn als de overheid haar verantwoordelijkheid pakt en bij 'scenario rood' een duidelijke lijn trekt."

Vervelende situatie
Mocht het zo ver komen dat niet-gevaccineerde kinderen geen gebruik meer mogen maken van een kinderdagopvang, dan kan er een nieuw probleem ontstaan. Ouders moeten dan elders zoek naar opvang. "Dat kan zeer vervelende situaties op gaan leveren. Ik hoop dan dat de kinderen die niet gevaccineerd zijn hele lieve opa’s of oma’s hebben die de kinderen kunnen opvangen", zegt Evers.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen