Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD Zuid-Limburg: 'Piek vierde coronagolf is bereikt'

Geplaatst opvrijdag 3 december 2021 - 16:18

GGD Zuid-Limburg verwacht dat de piek van de vierde coronagolf bereikt is en ziet het aantal besmettingen stabiliseren. Ondertussen komt de boostercampagne langzaam op dreef.

"Maar we zullen wel zeker richting kerstmis heel voorzichtig moeten zijn", zegt Christian Hoebe, infectiearts bij GGD Zuid-Limburg.

Status quo
Limburg is koploper in West-Europa, waarvan 1 op de 38 inwoners besmet is met het coronavirus. "Het goede nieuws is dat ons reproductiegetal is gezakt. Dat was 1,2, maar is nu 1", zegt Hoebe. Daarbij is het afwachten wat het effect van de ingevoerde avondlockdown gaat zijn. "We zien nu de eerste resultaten van de persconferentie op 13 november. Ik verwacht dat het door de maatregelen nog verder gaat zakken."

Lees ook: Zo staat het ervoor met de boosterprikken in Limburg

Boosterprik
Wat perspectief biedt op de rode coronakaart, is de op gang komende vaccinatiecampagne van de boosterprik. Deze week zijn er in Zuid-Limburg 5.000 ouderen gevaccineerd en heeft GGD Zuid-Limburg haar capaciteit vergroot door de inzet van defensie en het werven van nieuw personeel. Ook zijn de deuren van de Rodahal in Kerkrade weer geopend voor vaccinaties.

Vanaf vrijdag kan iedereen met een uitnodiging een vaccinatieafspraak maken in Maastricht, Geleen, Kerkrade en Heerlen. De komende weken loopt het aantal boosterprikken daardoor op tot 30.000 per week. "We streven ernaar dat alle 60-plussers voor het begin 2022 aan de beurt zijn geweest", aldus Hoebe.

Testen, testen, testen
Ook de testcapaciteit is sinds vrijdag weer opgeschaald, onder andere met een nieuwe XL-testlocatie. "Die testcapaciteit heeft nog geen maximum bereikt", benadrukt Hoebe. "Vorige week hebben we 25.000 testen gedaan, de week daarvoor 28.000. Het aantal testafspraken lijkt dus lichtjes te dalen, maar het percentage positieve tests in de teststraten daalt ook. Daarom durf ik te zeggen dat de situatie ook écht stabiliseert."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen