Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD Zuid-Limburg: 'Piek vierde coronagolf is bereikt'

Geplaatst opvrijdag 3 december 2021 - 16:18

GGD Zuid-Limburg verwacht dat de piek van de vierde coronagolf bereikt is en ziet het aantal besmettingen stabiliseren. Ondertussen komt de boostercampagne langzaam op dreef.

"Maar we zullen wel zeker richting kerstmis heel voorzichtig moeten zijn", zegt Christian Hoebe, infectiearts bij GGD Zuid-Limburg.

Status quo
Limburg is koploper in West-Europa, waarvan 1 op de 38 inwoners besmet is met het coronavirus. "Het goede nieuws is dat ons reproductiegetal is gezakt. Dat was 1,2, maar is nu 1", zegt Hoebe. Daarbij is het afwachten wat het effect van de ingevoerde avondlockdown gaat zijn. "We zien nu de eerste resultaten van de persconferentie op 13 november. Ik verwacht dat het door de maatregelen nog verder gaat zakken."

Lees ook: Zo staat het ervoor met de boosterprikken in Limburg

Boosterprik
Wat perspectief biedt op de rode coronakaart, is de op gang komende vaccinatiecampagne van de boosterprik. Deze week zijn er in Zuid-Limburg 5.000 ouderen gevaccineerd en heeft GGD Zuid-Limburg haar capaciteit vergroot door de inzet van defensie en het werven van nieuw personeel. Ook zijn de deuren van de Rodahal in Kerkrade weer geopend voor vaccinaties.

Vanaf vrijdag kan iedereen met een uitnodiging een vaccinatieafspraak maken in Maastricht, Geleen, Kerkrade en Heerlen. De komende weken loopt het aantal boosterprikken daardoor op tot 30.000 per week. "We streven ernaar dat alle 60-plussers voor het begin 2022 aan de beurt zijn geweest", aldus Hoebe.

Testen, testen, testen
Ook de testcapaciteit is sinds vrijdag weer opgeschaald, onder andere met een nieuwe XL-testlocatie. "Die testcapaciteit heeft nog geen maximum bereikt", benadrukt Hoebe. "Vorige week hebben we 25.000 testen gedaan, de week daarvoor 28.000. Het aantal testafspraken lijkt dus lichtjes te dalen, maar het percentage positieve tests in de teststraten daalt ook. Daarom durf ik te zeggen dat de situatie ook écht stabiliseert."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen