Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD wil soepelere quarantaine: 'Mentale schade is te groot'

Geplaatst opvrijdag 21 januari 2022 - 10:25

Net als de burgemeesters donderdag, schrijven nu ook de GGD-directeuren in een gezamenlijk statement dat ze het niet eens zijn met de huidige corona-aanpak. Ze pleiten voor een versoepeling van het quarantainebeleid omdat dit nu voor teveel mentale schade zorgt, vooral bij jongeren.

Ook de krabbels van directeur Jac Rooijmans van de GGD Limburg-Noord en Fons Bovens en Frank Klaassen van GGD Zuid Limburg staan onder het stuk.

Video L1

Doel voorbijgeschoten
“Wij als Directeuren Publieke Gezondheid hebben ons tot nu toe volledig achter het quarantainebeleid geschaard. Maar nu zien we vanuit onze verantwoordelijkheid voor de publieke gezondheid dat het middel quarantaine voor scholieren zijn doel voorbijgeschoten is en de gezondheidsschade nou juist toeneemt.”

Versoepeling quarantainebeleid
Daarom voelen ze zich verantwoordelijk om zich hard te maken voor een versoepeling van de quarantaineregels. “Als we de regel van quarantaine bij drie of meer besmettingen versoepelen, hoeven er minder klassen naar huis gestuurd te worden. Scholen zijn dan weer beter in staat op een normale manier onderwijs te verzorgen en jongeren krijgen weer de kans om zich gezond en veilig te ontwikkelen."

Besluit na weekend
Het Outbreak Management Team (OMT) zei eerder dat het vrijdag de huidige regels onder de loep zou nemen. Maar dat gaat pas na het weekend gebeuren, zei coronaminister Ernst Kuipers vrijdag in een reactie op dit stuk van de GGD-directeuren. "Veel klassen vallen nu uit. De vraag is of je kunt versoepelen en wat daar de gevolgen van zijn", aldus Kuipers.

Kwart leerlingen zit thuis
Nu is het namelijk zo dat als er drie leerlingen in een klas besmet zijn, de hele klas naar huis moet. "Dat is best snel. In heel Nederland zit op dit moment een kwart van de basisschoolleerlingen in quarantaine. Op basis van de groei in het aantal coronabesmettingen zal dit aantal de komende week nog fors groeien", verwachten de directeuren.

Kinderen de dupe
Omdat veel kinderen niet zijn gevaccineerd en tot 18 jaar geen boosterprik kunnen krijgen, hebben met name zij last van de negatieve effecten van de regels. Het zorgt voor leerachterstanden, maar ook sociaal isolement.

Lees ook: Jongeren steeds vaker in de knel door corona

Mentale schade
Jongeren kampen steeds vaker met eenzaamheid of depressieve gevoelens, zeggen de directeuren. "Sommigen vinden dat ze in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen. Toekomstperspectief ontbreekt, er is geen zicht op verbetering van de situatie van jongeren. Sociale contacten voor een langere periode zijn door de coronaregels ingeperkt en dat belemmert hun relationele en seksuele ontwikkeling.”

Ontwrichting samenleving
Naast jongeren zijn er ook veel andere kwetsbare groepen in de samenleving die extra zwaar worden getroffen door de quarantaineregels. De directeuren noemen onder anderen ouderen, psychisch kwetsbaren en sociaal zwakkeren. "Het leidt tot ingrijpende effecten voor de hele samenleving. Als de trend van de besmettingen doorzet, dreigt ontwrichting van de samenleving."

Lees ook: 31 burgemeesters willen fundamenteel ander coronabeleid

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen