Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: Stop met gastles over drugs en roken op basisscholen

Geplaatst opdinsdag 19 mei 2015 - 6:27

De GGD Limburg-Noord raadt basisscholen in de regio aan om te stoppen met gastlessen over alcohol, drugs en roken. Het gaat om lessen aan de hoogste groepen van basisscholen.

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat de leeftijd waarop Nederlandse tieners beginnen met alcohol drinken en roken is gestegen naar 13 jaar. Op die leeftijd zitten kinderen al in het voorgezet onderwijs.

Averechts effect
Volgens Jolanda Stokx van de GGD Limburg-Noord zijn leerlingen van de groepen zeven en acht van de basisschool nog helemaal niet bezig met alcohol, drugs en roken.
Deze onderwerpen raken hun belevingswereld niet.

"De verhalen die bijvoorbeeld door ervaringsdeskundigen tijdens gastlessen worden verteld, wekken daarom hooguit de nieuwsgierigheid van deze kinderen", zegt Stokx. "Dan kan het zomaar gebeuren dat zo’n gastles zelfs averechts werkt."

Gastlessen
Het Vincent van Gogh instituut en de GGD boden docenten training om deze lessen te geven. Stichting Voorkom gaf gastlessen aan scholen waar GGD en Vincent van Gogh niet actief waren.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
rookvrij-ziekenhuis
Een volledig rookvrij ziekenhuis: goed idee of niet?
rookvrij-ziekenhuis
Een volledig rookvrij ziekenhuis: goed idee of niet?
Stoppen met roken stoptober (30 sep 2019)
Rookvrij ziekenhuis helpt medewerkers stoppen
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen