Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: schrap evenementen in grensgemeenten Zuid-Limburg

Geplaatst opvrijdag 28 februari 2020 - 14:34

De GGD Zuid-Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Overleg
Het verzoek geldt voor de gemeenten Sittard-Geleen, Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade. De burgemeesters bespreken vrijdagavond samen met de voorzitter van de veiligheidsregio het advies en de situatie, vertellen burgemeester Petra Dassen van Kerkrade en een woordvoerster van de veiligheidsregio. Burgemeester Gerd Leers van Brunssum laat weten 'zeker invulling aan het advies te gaan geven'. Er wordt geïnventariseerd om welke evenementen het gaat. "Het advies geldt tot 2 maart. Daarna kijken we verder."

Duitse regio's
Deze gemeenten liggen langs Duitse regio's waar mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Volgens hoofd infectiezorg Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg komt op dergelijke evenementen een gemêleerd, deels Duits gezelschap af.

Lees hier alle updates over het coronavirus

Voetbal
Of de afgelastingen ook voor voetbalwedstrijden gelden, is nog onderwerp van discussie, aldus Hoebe. Roda JC en MVV spelen vrijdagavond in eigen huis. De Kerkraadse club heeft na overleg met de KNVB, de gemeente en de Veiligheidsregio besloten de wedstrijd door te laten gaan. Ook in de Geusselt wordt vrijdagavond gevoetbald. Een woordvoerder van MVV laat weten dat zij geen contact hebben gehad met de GGD of de Veiligheidsregio.

In de gaten houden
De GGD houdt verder extra toezicht op zes Limburgers die aanwezig waren bij een carnavalsbijeenkomst op 15 februari in het Duitse Langbroich, gemeente Gangelt. Veertien Duitsers die daaraan deelnamen, blijken het coronavirus in hun lijf te hebben. Een van de zes Limburgers had contact met een van de zieken, en wordt daarom extra in de gaten gehouden, zei Hoebe.

Besmettingen
Vrijdag werd bekend dat het besmettelijke longvirus ook in Herzogenrath, vlak over de grens bij Kerkrade, bij een vrouw is vastgesteld. Eerder bleek een stel uit het Duitse Langbroich, zo'n vijf kilometer over de grens bij Schinveld, het virus te hebben. Ook drie andere personen uit de gemeente Gangelt hebben het virus onder de leden. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 20. Honderden mensen in de regio rond Gangelt zitten in quarantaine.

Lees ook: Coronavirus nu ook over de grens bij Kerkrade

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen