Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: Relatief minder soa's ontdekt, aantal blijft hoog

Geplaatst opdonderdag 28 juni 2018 - 8:03

In het afgelopen jaar lijken minder Limburgse jongeren (25 jaar of jonger) te maken te hebben gekregen met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) dan in 2016.

Volgens de GGD is het soa-vindpercentage in 2017 gedaald van 19 naar 17 procent. In totaal brachten 4659 Limburgse jongeren een bezoekje aan het Centrum voor Seksuele Gezondheid Limburg.

Praktisch opgeleid
Dat percentage is volgens de GGD, ondanks de daling, nog steeds hoog. Wat bovendien opvalt, is dat bij praktisch opgeleide jongeren vaker een soa wordt gevonden dan bij theoretisch opgeleide jongeren: 22 procent om 14 procent. Vooral praktisch opgeleide mannen, oftewel mannen met een opleiding op vmbo- of basisschoolniveau, testen positief.

Tienermoeders
Wat ook hoog is, is het aantal
tienermoeders in Limburg, stelt de GGD op basis van cijfers van het CBS: in 2017 waren er 159 moeders van 19 jaar of jonger. Zij wonen vooral in het zuiden van de provincie.

Harddrugs
Een op de drie jongeren blijkt vóór of tijdens de daad drugs te gebruiken. Meer dan de helft van hen kiest daarbij voor harddrugs. Jongeren die onder invloed van drugs of alcohol seks hebben, lopen een groter risico op een soa.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen