Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: Pas op met achtergebleven rivierslib

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 17:33

De GGD Zuid-Limburg waarschuwt voor verontreinigd slib na de overstroming van de Geul en de Gulp. Deze kunnen zware metalen bevatten. Dat kan gevaar opleveren bij het schoonmaken.

Nu het waterpeil zakt is het grote puinruimen begonnen. Deskundigen waarschuwen dat mensen moeten opletten met slib. Volgens geochemicus Hans Zijlstra uit Brunssum kan de modder verontreinigd zijn met zware metalen van voormalige lood- en zinkmijnen net over de Belgische grens, en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK).

Beschermingsmiddelen
Het slib van de mijnen werd vroeger via de Geul afgevoerd. Nog steeds bevat de bodem van de rivier volgens Zijlstra zware metalen die tijdens de overstromingen kunnen zijn losgewoeld. De geochemicus raadt aan om mondkapjes, rubberlaarzen en handschoenen te gebruiken bij het schoonmaken.

Video: L1

Spelende kinderen
Kinderen moeten niet in of met achterblijvend rivierslib gaan spelen, adviseren de GGD'en langs de rivieren. Wie in aanraking is geweest met het slib moet goed zijn handen wassen, zeggen de GGD'en.

Vee en moestuin
GGD Limburg-Noord adviseert om vee zeker twee maanden niet te laten grazen in weilanden waarin slib is achtergebleven. Na twee maanden is met slib verontreinigd gras verdwenen. Gewassen die onder water hebben gestaan en groente uit moestuinen met rivierslib zijn niet meer geschikt voor consumptie. Moestuinen moeten ook goed schoongemaakt worden voor er opnieuw groente en fruit verbouwd kan worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen