Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD onderzoekt extra teststraat: 'In Weerterland graag'

Geplaatst opvrijdag 11 september 2020 - 15:43

De GGD onderzoekt of er in de regio Noord een extra coronateststraat moet worden ingericht.

Dat bevestigt een woordvoerster van de GGD Limburg-Noord vrijdag.

Weerterland
Die extra testlocatie moet in het Weerterland komen, vindt fractievoorzitter Marcel Vossen van Jongeren Akkoord Nederweert (JAN). "In Midden-Limburg ligt helemaal geen coronateststraat en die zou er wel moeten zijn", vult de lokale politicus aan.

Motie
Dinsdag dient zijn politieke partij een motie in tijdens de raadsvergadering, die het college van burgemeester en wethouders opdraagt om zich samen met de gemeente Weert sterk te maken voor een coronatestlocatie in de regio Weert-Nederweert.

Testbehoefte
Of er een testlocatie in het Weerterland komt, kan de GGD-woordvoerster niet zeggen. "We analyseren de testbehoefte voortdurend en op basis daarvan volgt een besluit om wel of geen extra coronastraat in te richten en zo ja waar die dan moet komen."

Ver weg
Inwoners van Weert en Nederweert zijn afhankelijk van de teststraten in Venlo, Urmond, Helmond en Eindhoven. "In alle gevallen is dat ver weg", zegt Vossen over die locaties. "Van jongeren uit het dorp weet ik dat ze om die reden dan maar geen test laten doen." Over ouderen zegt de fractievoorzitter: "Als de auto geen optie is, dan kun je met de fiets of per scootmobiel naar een teststraat, maar dat is vanuit deze regio met die afstanden óók niet te doen."

Grootschalig
De woordvoerster geeft aan dat als mensen zich aanmelden voor een test en vervoer is een probleem, dat dan gekeken wordt wat de mogelijkheden zijn. Zij voegt toe dat de GGD’s primair gebruikmaken van robuuste testlocaties, om grootschalig te kunnen testen. "Op kleinere schaal testen is, in ieder geval op dit moment, praktisch niet haalbaar." De GGD-zegsvrouw geeft aan dat inwoners van Mook en Middelaar en Gennep ook ver van de testlocatie in Venlo wonen. "Zij kunnen gebruikmaken van de teststraat in Nijmegen."

Wachttijden
Dinsdag werd duidelijk dat de Limburgse GGD-regio’s te kampen hebben met oplopende wachttijden. Bij GGD Limburg-Noord, met alleen een testlocatie in Venlo, is de wachttijd langer dan 24 uur. Bij GGD Zuid Limburg is die wachttijd inmiddels 48 uur of langer. In Zuid-Limburg zijn er teststraten in Maastricht, Urmond en in Landgraaf.

Lees ook: Mensen langer in de wachtrij voor coronatest

Spreiding
Zowel het doen van een coronatest als ook de uitslag van die test laten langer op zich wachten. Wat Vossen betreft hoeft dat niet te betekenen dat er in het Weerterland geen coronatestlocatie kan komen. "De GGD stuurt weliswaar op massacapaciteit, maar misschien is het allemaal toch wat beter te verhapstukken als je inzet op meer spreiding in de regio."

Of er relatief weinig Weertenaren en inwoners van Nederweert zijn die zich op corona laten testen, omdat er geen testlocaties in de omgeving zijn, kan de woordvoerster vrijdag niet achterhalen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen