Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: 'Nog twee weken naweeën griepepidemie'

Geplaatst opdinsdag 24 maart 2015 - 22:28

Volgens de arts infectieziektenbestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg is de griepepidemie die Limburg in zijn greep houdt, over een week of twee helemaal voorbij.

Met inmiddels zestien weken is dit een erg lange epidemie geweest, wel twee keer zo lang als gebruikelijk. Volgens Hoebe is is het de laatste jaren niet voorgekomen dat een epidemie zo lang duurde.

Milde griep
Ondanks de omvang van de epidemie gaat het toch om een milde griep, die voor sommige mensen wel degelijk ernstige gevolgen kan hebben. Dan gaat het om kwetsbare groepen zoals jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar en 65-plussers.

Carnaval
Waarom deze griepepidemie zo lang duurt is niet zo makkelijk te verklaren, volgens Christian Hoebe. Er spelen verschillende factoren mee. Mensen namen het virus uit het buitenland van de wintersport mee naar hier. Carnaval zorgt in Limburg ook altijd voor een goede verspreiding van het virus doordat er grote groepen mensen bij elkaar komen. "Maar een van de belangrijkste redenen was dat dit een nieuw virus was. Het was namelijk een gemuteerde versie van de griep die eerder in Australië voorkwam en waarop het griepvaccin gebaseerd was. Daardoor werkte het vaccin niet."

Huisarts
Afgelopen week gingen 78 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. De week daarvoor ging het om 86 mensen en op het hoogtepunt van de epidemie ging het om meer dan 200 op de 100.000 mensen.
Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Griepepidemie slaat ook in Limburg toe
stock coronavirus flatten the curve
Infectiearts: 'Steeds meer vertrouwen in afvlakken groei'
stock coronavirus corona
Coronavirus: 1.194 Limburgers positief getest, 97 nieuwe
stock ziekenhuis coronavirus
Zeker 137 Limburgers overleden aan coronavirus
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen