Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: 'Nog twee weken naweeën griepepidemie'

Geplaatst opdinsdag 24 maart 2015 - 22:28

Volgens de arts infectieziektenbestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg is de griepepidemie die Limburg in zijn greep houdt, over een week of twee helemaal voorbij.

Met inmiddels zestien weken is dit een erg lange epidemie geweest, wel twee keer zo lang als gebruikelijk. Volgens Hoebe is is het de laatste jaren niet voorgekomen dat een epidemie zo lang duurde.

Milde griep
Ondanks de omvang van de epidemie gaat het toch om een milde griep, die voor sommige mensen wel degelijk ernstige gevolgen kan hebben. Dan gaat het om kwetsbare groepen zoals jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar en 65-plussers.

Carnaval
Waarom deze griepepidemie zo lang duurt is niet zo makkelijk te verklaren, volgens Christian Hoebe. Er spelen verschillende factoren mee. Mensen namen het virus uit het buitenland van de wintersport mee naar hier. Carnaval zorgt in Limburg ook altijd voor een goede verspreiding van het virus doordat er grote groepen mensen bij elkaar komen. "Maar een van de belangrijkste redenen was dat dit een nieuw virus was. Het was namelijk een gemuteerde versie van de griep die eerder in Australië voorkwam en waarop het griepvaccin gebaseerd was. Daardoor werkte het vaccin niet."

Huisarts
Afgelopen week gingen 78 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. De week daarvoor ging het om 86 mensen en op het hoogtepunt van de epidemie ging het om meer dan 200 op de 100.000 mensen.
Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Griepepidemie slaat ook in Limburg toe
stock coronavirus flatten the curve
Infectiearts: 'Steeds meer vertrouwen in afvlakken groei'
stock coronavirus corona
Coronavirus: 1.194 Limburgers positief getest, 97 nieuwe
stock ziekenhuis coronavirus
Zeker 137 Limburgers overleden aan coronavirus
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen